průhyb desky dřevěného bazénu

Reklama
MP Michal Pazdersky @michal.pazdersky před 3 roky11.05.2021 11:49:00
průhyb desky dřevěného bazénu

Pěkný den,
procházím různá skripta a příklady pro základní či střední školu, ale moje znalosti na to vůbec nestačí. Chtěl jsem poprosit o nějaké nasměrování, či teoretický výpočet následujícího případu.

Mám dřevěný bazén, viz obrázek, kde nejdelší stěna na kterou působí tlak vody má 2.5m. Bazén je z modřínových fošen tl. 45mm, v celé výšce lepený lepidlem D4, takže na nějaký průhyb se dá snad počítat, že to je celistvá deska 2500x1000x45. Uvažuji tedy hloubku vody 1m.

Obvodová konstrukce bude vyztužena vertikálními trámky, dno bude spojené OSB deskami (kolmo k té nejdelší stěně) aby to alespoň u dna trochu podrželo spodek konstrukce, ale hlavně by to mělo držet ve středu nějaký trámek, případně pod OSB bych mohl přidělat ještě třebas pásovinu apod. Ale nechci dělat nic zbytečně.
Zajímalo by mě, jak se dá vypočítat průhyb takové desky (stěny), abych měl představu, o kolik bude mít ta konstrukce tendenci se vně rozpínat, nedej bože roztrhnout stěny bazénu u dna.

Vím že existuje program na orientační výpočet průhybu, ale nevím jaké bych tam měl dosadit hodnoty. Když jsem se snažil vypočítat, jaká síla v N/m bude působit, tak mi vyšlo při 10KN/m průhyb 28cm, tak si říkám, že to není možné a prostě to počítám zcela špatně (https://e-konstrukter.cz/technicke-vypoc…

Předem děkuji za reakci.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

18 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.