FVE dotazy (panely Jihovýchod x jihozápad, výkon panelů)

Rubriky:

Reklama
JS Jan Slavík @jan.slavik119 před 3 roky07.06.2021 13:39:00
FVE dotazy (panely Jihovýchod x jihozápad, výkon panelů)

Zdravím všechny. Omlouvám se předem, jsem laik, hodně jsem si načetl, ale problémům níže nerozumím.
Chtěl bych si dát na střechu FVE panely s uložením energie do baterií a bojleru.
Mám půl dvojdomku ve tvaru H (spojnice H jsou garáže se střechou na JV, hlavní trakt na JZ. Myslel jsem, že bych dal panely do dvou stringů s power optimizery, tedy 4 panely na jednu střechu JV a 4 panely na druhou část střechy na JZ. Spotřebu jsem tak měl mít rozloženu na dopolední spotřebu (JV) a poledně-odpolední spotřebu (JZ).
Nyní mi ale bylo jedním expertem řečeno, že rozdělovat panely je blbost, protože panely na JV budou vyrábět energii až cca po dvou hodinách osvitu (protože střídač nebude mít dostatečné napětí, či co). Tedy doporučuje panely nerozdělovat a dát vše na JZ... Co vy na to?
Druhý dotaz - bylo mi řečeno, že je lepší dát slabší panely (400 Wp), protože ty výkonné se přehřívají a mají v létě menší výkon. že když se to vezme na celorok, bude lepší instalovat méně výkonné... Co myslíte vy?
Střídač bude 3f asimetrický, panely bych chtěl výkonné, min. 450 Wp, Wattrouter. Spotřeba domu cca 7,7 mWh

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

39 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.