Odvětrávání bytového jádra

Rubriky:

Reklama
JS Jakub Středa @jakub.streda před 3 roky16.06.2021 17:16:00
Odvětrávání bytového jádra

Dobrý den,

kupuji starší byt v cihlovém bytovém domě a plánuji rekonstrukci bytového jádra. Do bytu vede pitná pouze studená voda a v současnosti je ohřívaná plynovou karmou. Karmu bych chtěl nahradit el. bojlerem a takto uvolněný komín bych chtěl využít pro odvětrávání koupelny, wc a ideálně i digestoře.
Jelikož nechci za rekonstrukci bytového jádra na klíč dát tolik peněz, rád si spoustu věcí udělám sám (bourání, vystěrkování, obklady, dlažba) a na zbytek si pozvu řemeslíky - zejména na vyzdění, vodoinstalaci a elektroinstalaci. To je vlastně důvod, proč se tady teď ptám. Ne, že bych si to chtěl ukutit sám, ale při domlouvání a plánování rekonstrukce jádra potřebuji mít dostatečné vědomosti, abych mohl řemeslníkům rozumně vysvětlit, co chci a jak bych si to představoval.
Dle mých informací má každý byt svoji komoru v komíně (4 patra, 3 byty na patře, na střeše jsou na vchod 3x4-komorový komín) a komora náležící k tomuto bytu je poměrně nově vyvložkovaná. Samozřejmě žádám SVJ o povolení tohoto využití komínu.
Za předpokladu, že dojde ke schválení, mám pár dotazů.

1) Je v pořádku svést všechny tři odvětrávaná místa (koupelna, wc a digestoř) dohromady a vyvést komínem, nebo digestoř musím řešit zvlášť?
2) Doporučili byste mi samostatné větráky + zpětné klapky, jeden centrální větrák s klapkou, nebo něco jiného?
3) Odvod by měl být údajně vyspádovaný směrem do komína dolů. Jak se reálně řeší odvod kondenzátu? Našel jsem řešení, že by se před komínem dala část trubky (vsuvka) s odvodem kondenzátu a ten svést do odpadu, ale co s kondenzátem, který se vysráží přímo v komíně? Neumím si představit, jak by se dovnitř komína vkládal T-prvek nebo koleno s odvodem kondenzátu.

Pro úplnost uvádím, že byt se nachází v posledním patře (přímo pod střechou) a komín tedy není příliš dlouhý (alespoň jeho část nad bytem).


Pro lepší představu přikládám půdorys před a po rekonstrukci. Na obrázku "před" je čárkovanou čarou znázorněno původní umakartové jádro. Na obrázku "po" jsou nové stěny vyznačeny tlustě, protože předpokládám 15cm tloušťku stěny.

Předem děkuji za Vaše tipy, rady a názory.

Jakub S.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.