Rubriky:
Dobrý den,
mám dotaz zda je to normální, nebo je někde problém, popřípadě vaše zkušenosti...vůbec mi nesedí co mi uvádí SEMS portál s tím co v reálu odeberu.
Konfigurace - střídač "GoodWE 10K-ET (3f, 2 MPP, hybrid)", baterie Pylontech 10,7kWh. I když jedu celý den na solár, baterie přes noc padne na 30% tak stejně nakoupim v průměru 6kW.
V příloze obr. statistiky ze SEMS portálu = nakup za měsíc květen pouhých 47kW versus Distribuční portál realita = nakup za měsíc květen 212kW.
Děkuji za reakci!
Proto jsem také zůstal u anglické verze. Tam to dává smysl. To překládal strýček google nebo Miloš a Panda. :)
před více než rokem
Heslo do PV Master je. Goodwe 2010
před 2 roky
Kdyz to tak ctu, necham si udelat solar pouze s oddelenou instalaci a ostrovnim rezimem. Na nejake pretoky jim kaslu.…
před 2 roky
183 odpovědí
Zobrazit všechny reakceKdyz to tak ctu, necham si udelat solar pouze s oddelenou instalaci a ostrovnim rezimem. Na nejake pretoky jim kaslu. Nez resit tento bordel, to radeji nic.
Dobrý den. Jsem čerstvým majitelem fotovoltaiky, takže toho moc nevím, ale chtěl jsem se zeptat, proč mi v aplikaci Sems neukazuje celkovou spotřebu, ale jen denní? Je to nějakým nastavením? FV mám od 22.4.2022 Děkuji za každou radu
LB Lukáš Blahut @lukas.blahutDobrý den, mám stejný problém:) Dokážete nám někdo poradit ?
Dobrý den.
Když dovolíte, také se podělím o své zkušenosti. Střídač GW5K-ET.
SEMS portál za leden 2022 ukazuje nákup 30 kWh, realita dle vyúčtování 50 kWh
Máme wattrouter, takže informace sems portálu o prodeji jsou úplně nesmyslné.
Distribuční portál EDG zobrazuje za stejné období dodávku 30 kWh.
Čekal bych méně, protože wattrouter je připojený k topné patroně v akumulační nádobě, má nastavený termostat na 80 st., ale takovou teplotu voda nikdy nedosáhla.
AO Adam Ondráček @adam.ondracekUž to tady bylo několikrát řečeno - portál SEMS nepoužívá jedinečné počítání dle ČEZké speciality, ale bere součet všech fází. Naproti tomu elektroměry mají nastavení že zvlášť počítají odběr a zvlášť dodávku a vzájemně je nezapočítávají mezi sebou.. V přiloženém obrázku vidíte že vše sedí.
Dobrý večer, rád bych věděl, zda jste problém vyřešil. Mám nyní stejný, akorát mám střídač Sermatec. Děkuji za reakci.
JG Jan Gajdusek @jan.gajdusekDobrý den, jak je uvedeno v diskuzi, bylo to chybným nastavení střídače - nebyla nastavena asynchronizace.
Dobrý den, měl jsem úplně stejný problém. Chyba byla v nastavení. Jednak byla vypnutá asynchronizace a údajně chybná verze firmware. Po aktualizaci a hlavně zapnutí asynchronizace to měří správně. Budík od ČEZu fotím zatím 2 denně a vše si kontroluji. Jsem zvědavý co ukáže portál distribuce od ČEZu. Mám to zatím první měsíc.
Dobry den , mam uplne ten samý problem vyresil jste to nejak? Nekdo rika ze v goodwe musi byt zapnuty asymetrický vystup , mate stim zkusenost?
Dekuji
Pb
DĚKUJI VŠEM ALE HLAVNĚ PANU ZÍKOVI!!!
- díky němu jsem pochopil co mi SEMS ukazuje
- a hlavně jak poznám, že je střídač nastaven v symetrickém režimu
To že mi dodavatel, dodá v tomto stavu, bych si ovšem netipnul. Je to doopravdy neuvěřitelné, podle nich je vše OK a již ani nereagují proto jsem zkusil TZB;-)
Takže, pro ty co mají GOODWE, a co jim to instalovala "odborná" firma, zde na co si dát pozor.
- stáhněte si určitě app PV Master (dodavatel vám o něm možná ani neřekne, nevysvětlí, můj případ) SEMS vám bude ukazovat parádní výsledky a né moc lidí jde na portál distribuce a pak ani neví, že koupili sice asymetrický ale jedou v symetrické režimu střídače
- heslo pro pokročilé nastavení je "goodwe2010" návod stáhnete na netu
- v pokročilém nastavení je volba "VÝSTUP BOČNÍ NEVYVÁŽENOSTI PŘIPOJENÝ K SÍTI" tato volba musí být ZAPNUTÁ tím nastavujete ASIMETRII!!! V mém případě bylo vypnuto a to byl ten problém (foto dávám do přílohy)
Zároveň přidávám foto již po přenastavení střídače, jedno při spuštění protiproudu a druhý po téměř klidovém stavu respektive bez velkého spotřebiče a zdá se že to je OK!!!
Zítra ještě kouknu na portál distribuce, tam se data asi aktualizují cca každých 12h, takže po změně tam ještě nic nemám.
Ještě jednou dík!
PM Petr Musil @petr.musil269Super, skvěle že se podařilo vyřešit takto rychle.
A díky za další důležité informace.
Mnou vybraný dodavatel se jeví relativně kompetentně, erudovaně, odborně, tak uvidíme.
Zde data za včerejšek. Totálně nechápu:
Graf NÁKUP totálně kopíruje PRODEJ - DATA CEZ PORTÁL:
- nákup 6,228 kWh (proč??? baterie neklesla pod 25%SOC)
- prodej 6,103 kWh (proč??? baterie nedosáhla max SOC 98%)
Baterie - SOC (viz graf SEMS):
o pulnoci 68%
v poledne 38% to byl spodni limit
v 18:00 89%
o pulnoci 74%
Dle SEMS vyrobeno 15,8kWh, koupil jsem 0,38kWh a prodal 0,39kWh - SUPER:) ovšem realita CEZ...
V grafu Nákupu jsem uvedl kdy co bylo spuštěno.
- Nejedná se o problém velkých spotřebičů na jedné fázy
- Nejedená se o problém 3 x 3,3 kW a ne 10kW
Proč? Protože od 7:30-17:00 žádný velký spotřebič nejede, jede jen čerpadlo 700W + všechno ostatní max 150W.
Ano pokud je velký přebytek energie viz data 11:00-16:00 z 19.6 pak mám odběr 0 a asi proto že na všech 3f dodávám do sítě - OK.
Ale co ten včerejšek...to samé mám v podstatě dneska...
Tak ještě doplnuji detail fází ze SEMS protálu
No teď jsem to ještě jednou študoval, zde detail. Jak to číst a jaký z toho udělat závěr?
- F1 zátěž 82,4W
- F1 z baterie 387W ???
- F2 zátěž 163,6W
- F2 z baterie 307W ???
- F3 zátěž 993,6W
- F3 nákup ze sítě 523W ???
Nechápu to, nejsou nějak přeházené, chybně zapojené???
PM Petr Musil @petr.musil269To je tedy velmi špatné ale nenapadá mě co, budu nad tím přemýšlet. Graf spotřeby i dodávky je skoro stejný. To musíte platit víc než kdybyste FVE neměl. Já jsem za dost deštivý květen zaplatil 82 Kč, za červen už nezaplatím nic při spotřebě domu 450 kWh.
TAK ZDE JEŠTĚ komplet DATA například za sobotu 19.6.2021 (slunečno)
- baterie neklesla ráno SOC na 62% a ve 24:00 49%
- dle distribuce jsem ale přesto nakoupil 6,65kWh a prodal 13,753kWh
Ještě jednou uvádím konfiguraci:
- instalovaný výkon FVE 4,5kWp (10 panelu Axitec 450Wp)
- roční spotřeba cca 4MWh
- baterie 10kWh Pylontech
- střídač GoodWE 10K-ET (3f, 2 MPP, hybrid)
- stálý odběr.. lednička, mrazák, wifi,..cca 150-200W teď v létě jedu filtraci bazenu od 7:30 DO 17:00 čerpadlo cca 700W
Do přílohy screeny za 19.6 distribuce a SEM.
Díky za reakce.
PM Petr Musil @petr.musil269Řekl bych že tady je něco hodně špatně!!!!!
Jelikož nevytěžujete fáze v období nejvyššího výkonu, nemáte odběr, přetékáte, a to velmi.
Pakliže vezmu, že moje plánovaná FVE 5,4kWp, která dle modelu SOLARGIS při průměrné účinnosti 81% by měla udělat květen - červenec cca hrubě 700 - 900kWh á měsíc, tak když hrubě převedu na Vaši FVE 4,5kWp (neznám samozřejmě prům. účinnost = lokalizace, sklon, orientace, atd.) tak mě to opět hrubě dává cca 583 - 750kWh/měsíc.
Při Vaší spotřebě cca 4MWh/rok, tj. cca 333kWh/měsíc je už jasně zřejmá první zásadní věc a to cca hrubým odhadem 2x větší výkon FVE než je spotřeba v létě. Pakliže máte bez dotace OK, v případě dotace dodržet přetoky á rok do 30% (ve Vašem případě 1.35MWh), nevím nevím? Pakliže při optimu přetečete cca 13kWh/den, tak za 3 nejvýkonnější měsíce jste hrubým odhadem skoro na 1,2MWh a relativně dobře výkonné měsíce máte ještě cca 4 další, které se dostanou na cca 400-500kWh, přičemž asi v těchto měsících už nebudete mít ve spotřebě filtraci bazénu (cca 180kWh/měsíc při provozu každý den).
Otázka nákupu, ikdyž je dostatečný výkon FVE, příp. je baterie nabitá, je taky teda věc!!!!! Když vezmu Vámi uváděných 212kW nákup EE z DS v měsíci květnu a další data, tj. teoretická spotřeba á měsíc cca 333kWh, výkon Vaší FVE v květnu třeba klidně 700kWh, tak když si to teoreticky zkalkuluju, tak v květnu (měsíc s nejvyšším výkonem spolu s červen, červenec):
-z celkové teoretické potřeby EE 333kWh nakoupíte z DS cca 64% EE
-z FVE pokryjete pouze 36% Vaší měsíční spotřeby
-z veškeré vyrobené EE z FVE využijete v měsíci pouze 17%
Proč dochází k nákup dle grafů v období kdy je nejvyšší výkon FVE skutečně nechápu a zkusím se nad tím zamyslet ještě více. Ale jsou tam i další divnosti (přetoky v pozdním večeru, nulový odběr 11-16hod, atd.).
Řešil jste, řešíte s dodavatelem?
Doufám, že Váš případ je výjimka a nejedná se o standardní věc. Protože jinak by to bylo velmi nepěkné.
Nicméně je vidět, že to funguje (měnič RCT) při optimalizaci výroby/potřeby/spotřeby EE.
EDIT: Samozřejmě se mohu ale ve svých teoriích a závěrech mýlit.
Dobrý den,
děkuji za otevření tohoto tématu. K dané věci se snažím nečerpat maximum informací, protože se mi zdá, že dotazů/problémů tohoto typu postupně přibývá.
A jelikož se chystám na sestavu FVE podobného typu, tak bych rád měl tyto věci vyřešeny/ozřejmeny v předstihu.
Nicméně k adekvátnímu posouzení je potřeba více dat/informací.
Předně je potřeba si říct, že data od distributora budou určitě sedět, protože 4Q elektroměr nelze vůbec srovnávat s měřákem v GW10ET.
Pak je potřeba si postavit správně otázku. Je problém rozdíl v nákup EE mezi GW Sems a Distribucí nebo je to vlastní skutečná výše denního/měsíčního nákup EE z DS?
K posouzení by bylo potřeba alespoň instalovaný výkon FVE, průměrná denní spotřeba RD, stály odběr, atd. Jinak lze horkotěžko něco vydedukovat.
PF Pánek František @panek.frantisekDobrý den pane Pánku, tady je možná trochu pomýlená premisa. Elektroměr distributora je něco jako maminka. Ta má vždy pravdu. To je ovšem vše. Samozřejmě, že se jedná o kvalitní a v přesnosti ověřená měřidla. Ale jsem přesvědčen, a mám zkušenosti, že když budete mít na přívodu domu s FVE a vytěžovačem 10 přístrojů (elektroměrů, analyzátorů sítě aj.) různých značek a cenových kategorií, tak dostanete několik různých výsledků načtených energií za daný čas. Do hry vstupuje více věcí. Zlodějské měření fakturačního měřidla po fázích. Ale hlavně rychlé změny velikosti a směru proudu na přívodu. A vlastní princip přístrojů, doby integrace počítaných veličin. Chci stručně říct, že i profi měřicí zařízení Vám uloží rozdílné hodnoty energií oproti elektroměru distributora. "Chyba" není v nepřesnosti zařízení, nebo jejich ceně. Proto ty vytěžovače (např. wattrouter) jsou optimalizovány tak, aby ovlivňovali elektroměr co nejméně negativně v neprospěch uživatele. Rozdílné hodnoty spotřeb a přetoků tedy nesouvisí s tím, že jedno je z elektroměru distributora a druhé z elektroměru za pár stovek z alíka.
chybně jsem dal reakci...
To je ale strašný rozdíl, skoro pětinásobek. Pro srovnání: Já jsem měl za květen zhruba stejnou výrobu i spotřebu jako vy. Měnič mám RCT. Aplikace mi ukazuje spotřebu ze sítě 64 kWh a distributor naměřil 84 kWh. Ten rozdíl je každý měsíc kolem těch 20 kWh, t.j 0,66 kWh denně. To vychází na 27W za hodinu a bude to vlastní spotřeba a překmity regulace.
Mám to podobně. Elektroměr důsledně měří každou fázi zvlášť a to je pak na dostribučním portálu, kdežto SEMS tam zřejmě cpe součet fází. I když GoddWe dokáže být nesymetrický, tak ta nesymetrie nebude dokonalá a v praxi prostě nějaké toky tam/zpět na jednotlivých fázích budou i když celkově to bude ukazovat skoro nulu.
Já jsem si po spuštění hlídal abych do sítě "nic" neposílal - když se blížilo nabití baterie na 80% tak jsem zapnul nějaký další spotřebič (topení bazénu, vířivky). Přesto jsem se pak nestačil divit kolik do sítě přeteklo.
HR Honza Ringo @honza.ringo347NO do sítě přetéká v těchto dnech cca 50%, baterie je plná už dopoledne takže tomu zabránit nelze. Jen právě nechápu proč i tak mám v průměru spotřebu ze sítě teď cca 5kW denně.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.