solární vakuové kolektory - Heat Pipe zkušenosti s provozem, opravou

Rubriky:

Reklama
VK Vladimír Kubíček @vladimir.kubicek před 3 roky26.06.2021 12:06:00
solární vakuové kolektory - Heat Pipe zkušenosti s provozem, opravou

Poprosím, jaký máte názor/zkušenosti se solárními kolektory Heat Pipe.

Mám na střeše 3 pole, každé o 20 trubicích. Jsou v provozu cca od roku 2014. Zatím se mi zdálo, že nic nepotřebují. Systém drží tlak v okruhu, vše je OK. Montáž jsem dělal sám, zapojení pak známej instalatér. Tady je vše dle očekávání.

Včera jsem vylezl na střechu a všimnul jsem si zvláštního stavu. Některé trubice pohmatem jsou úplně studené a některé (větší počet z instalovaných) jsou na pohmat teplejší. Lze na nich udržet ruku, odhadem 30 - 45 °C.
Nemáte zkušenost, proč některé trubice jsou chladnější a jiné teplejší? Pohledem na skleněné trubice, všechny mají zrcadlový odlesk na koncích, což by prý mělo indikovat, že drží vakuum.

Krajní 2 trubice jsem vytáhnul a ukázalo se, že jsem je špatně nainstaloval. Sběrač měl užší otvor pro Heat Pipe tribici, tedy její špičku a nedošlo k jejímu zasunutí do sběrače. Vnitřek se posunul do trubice, podložka pod špičkou trubice se zdeformovala a vtlačila do sklenené trubice. Opraveno, narovnáno. Instaloval pak tak, že jsem vnitřek trubice lehce povytáhnul a kleštěmi jemě podržel při zasunování do sběrače. Tím jsem si zajistil zaručené zasunutí do sběrače a následně jen lehce nasunul skleněnou trubici. Oproti prvotní instalaci a dodávané bílé pastě, jsem použil měděnou pastu na auta. Zdálo se mi, že je to lepší řešení.

Mám trochu podezření, že u některých trubic došlo k úniku media a vlastní trubice nepředává teplo do sběrače. A proto ta větší povrchová teplota trubic.

Děkuji za názory.

Upraveno administrátorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.