Stavba opěrné zdi ve svahu - plot s odskoky v základech

Rubriky:

Reklama
JH Jakub Hosek @jakub.hosek před 3 roky26.06.2021 16:31:00
Stavba opěrné zdi ve svahu - plot s odskoky v základech

Dobrý den, stavebníci!

Aktuálně plánujeme stavbu plotu ve svahu, resp. tedy stavbu opěrné zdi ze ztraceného bednění na jejímž vršku budou zapuštěné sloupky plotu pro následné vyplnění pletivem.

Rád bych si zde ověřil správnost zamýšleného provedení výstavby. Předem moc děkuji za každý tip a připomínku.

Máme mírně svažitý pozemek, který je mírně svažitý jak ze severu (od silnice / vjezdu) na jih, tak z východu na západ (od levého souseda k pravému - při pohledu ze silnice / vjezdu). Abychom se mohli "chytit" na již postavený plot souseda vlevo a zároveň tim eliminovat svažitost pozemku z východu na západ, musíme nejníže položený roh pozemku (v pravo z pohledu ze silnice) zvednout o cca 160cm nad úroveň aktuálního terénu - což je cca převýšení pozemku z "leva do prava", tedy z východu na západ.

Budeme tedy stavět opěrnou zeď, která bude v nejvyšším místě 160cm vysoká nad aktuální terén - s tím, že na jedné straně pozemku (délka strany cca 28m) se na konci chytí aktuální "roviny", kde je již roh sousedova pozemu, a na druhé straně rohu (směrem k silnici / vjezdu) se taktéž chytí svahu - cca někde v polovině pozemku (ze severu na jich je převýšení vyšší - cca 3m). Horní hrana opěrné zdi tedy bude v rovině a "odskoky" budou dole u země. Opěrná zeď se pak dosype hlínou (ze strany našeho pozemku) a tím se dostaneme více do roviny.

Pro lepší představu situace přikládám pohled budoucí opěrné zdi / plotu.

Jelikož se stavbou opěrné zdi ve svahu s odskoky nemám takové zkušenosti, rad bych se zkušenějších zeptal na několik nejasností a zároveň si upřesnil správný postup.

Náš plán je následující:

1) Dle projektu máme základovou spáru hlubokou 80cm po celé délce opěrné zdi vylít betonem do výšky 40cm. Šířka základového pásu má být v místě, kde je opěrná zeď nejvyšší, 1m. S tím, jak výška opěrné zdi klesá, je možné základovou spáru zúžovat - nemáme však od projektanta přesné hodnoty, jak moc se základový pás může zúžovat. Nerad bych platil beton do zbytečně široké spáry. První dotaz tedy zní: jak rychle byste si dovolili základový pás zúžovat, pokud vezmeme v potaz 25cm odskoky (tzn. výška ztraceného bednění)? Jinými slovy - v  místě, kde je výška opěrné zdi 160cm, bude šířka základového pásu 1m - dle projektu. Jak široký musí být základový pás v místech, kde bude mít opěrná zeď postupně 135cm, 110cm, 85cm, 60cm, 35cm, atd. nad úroveň terénu? (fotografii projektu přikládám také do přílohy). Dle informací projektanta může být v místě, kde je zeď nejnižší (1-2 řady ZB) klidně jen 40cm šířka základové spáry. Nevím ovšem, jak mezí tím.

2) Dle projektu má být v opěrné zdi poměrně velké množství železa a roxorů - toto se opět týká nejvyššího místa opěrné zdi, kde bude logicky nejvyšší tlak. Jak byste si dovolili jednotlivá železa vypouštět s postupně se snižující opěrnou zdí (viz bod 1 - stejný princip).

3) Poslední dotaz se týká optimálního způsobu tvorby základů. Vzhledem k tomu, že půjde o odskákaný plot (s tím, že odskoky budou dole u zeminy, aby horní hrana byla rovná - viz pohled v příloze), přijde mi nejlepší toto řešení:

- Nivelačním přístrojem si cca změřit převýšení a každých 30cm (výška tvárnice ztraceného bednění + 5cm rezerva = 1 odskok) si vyznačit, např. na nataženém provázku.
- Bagristovi při výkopu základových pásů říci, ať začne kopat v rohu, kde bude opěrná zeď nejvyšší, v hloubce 80cm a drží rovnou spáru až k vyznačenému místu, kde je převýšení 30cm (tzn. hloubka pásu v tomto místě bude cca 110cm, aby byl pás rovný), kde poté udělá schod a začne kopat znovu od 80cm hloubky -> takto až do konce strany pozemku. Tím pádem vznikne několik schodů, kdy každý bude cca 25-30cm vysoký.
- Následně se takto vykopané základy vylijí betonem do výšky 40cm dle projektu - s tím, že vykopané schody bude potřeba "vyšalovat" tak, aby beton přesně kopíroval vykopaný pás a ideálně vytvořil co nejrovnější schody. ZDE DOTAZ: jak nejlépe vyšalovat? Vloženým ztraceným bedněním, nebo OSB deskami, které se zakotví do zeminy v okolí spáry -> například pomocí překřížených roxorů, které se zabodnou do zeminy? (viz foto - ukázka). Nebo byste volili jiný způsob vyšalování?
- Po vybetonování se již mohou umístit tvárnice ztraceného bednění, a to tak, že s každým schodem bude o řadu tvárnic více (směrem do hloubky), nicméně nahoře (pohledově) bude plot dokonale rovný. Případné nerovnosti by se dorovnaly zavlhlým betonem.
- Poté už jen vybetonovat (vždy po 3-4 řadách) tvárnice ZB.

Je tento postup dle Vašeho názoru správný, nebo byste celou situaci řešili jiným způsobem?

Snad jsem to popsal dostatečně srozumitelně. Díky za každou radu a připomínku!

Stavbě zdar! :)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.