Výměna plynového průtokového ohřívače (PPO)

Rubriky:

Reklama
PC Petr Celnar @petr.celnar před 3 roky27.06.2021 11:53:00
Výměna plynového průtokového ohřívače (PPO)

Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o radu, popřípadě o vysvětlení.

Chystám se na rekonstrukci bytu a řeším ohřev TUV. Teď mám v bytě starou karmu Mora (370 tuším). S ohřevem PPO jsem nadmíru spokojen a nechci přecházet na bojler (z důvodu pohodlí a prostoru).

Pro info se jedná o 2. patro ze 4. Komín v délce příbližně 13m + 2 kolena, tj. v podstatě 16 metrů (říkali kominíci)
Rozhodl jsem se přesunout karmu z koupelny do kuchyně (zrcadlově).

Měl jsem tu již dva topenáře a kominíka a vždy to mělo podobný průběh... že to bude muset být turbo (dražší) a že musí najít karmu která to zvládne. Po čase mi sdělili, že nový karmy nemají dostatečný výkon (výtlak spalin a nasávání vzduchu).
Jeden mi navrhl udělat vývod přes fasádu, to jsem zavrhl a doufal, že druhý to vyřeší jinak (teď toho lituju, že jsem to nepřijal). Když i ten druhý došel k závěru, že to nepůjde, tak jsem doufal, že aspoň skrz tu fasádu, ale to mi ten druhý zamítl, že budu vypouštět spaliny sousedům do oken. Dokonce mi sdělil, že karmy nemají budoucnost a že už je v podstatě přestávají vyrábět z důvodu příliš přísných norem.

Dotazy tedy zní. Lze to přes tu fasádu? Nasávání vzduchu přes fasádu a výtlak spalin skrz komín?
Opravdu se jedná už o přežitek do bytových domů? (skrz délku komínu) Už není v plánu vyrábět něco výkonnějšího? Prostě konec?
Je nějaká možnost jak toto vše vyřešit, nebo mi nezbývá nic jiného než bojler? Popřípadě tepelný čerpadlo (co jsem tak zatím četl)?
Kdybych chtěl vyměnit Moru za jejího nástupce (MORA-TOP VEGA 10G.N052MAX) s tím, že zůstane v koupelně (což bych nesl nelibě), bude se vším stejný problém, nebo bude stačit jen vyvložkovat komín? (není vyvložkovaný)

Poprosím o jakoukoliv radu. Nemám o těchto věcech vůbec žádné znalosti, ale pokud budete potřebovat další informace, zkusím je doplnit.

Děkuji všem, co mi zkusí navrhnout řešení, nebo i jen informují, že mám smůlu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.