Komunitni energetika - budoucnost fotovoltaiky?

Rubriky:

Reklama
RK Roman Kosa @roman.kosa před 2 roky07.07.2021 15:58:00
Komunitni energetika - budoucnost fotovoltaiky?

Co si myslite o konceptu komunitni energetiky, ktery v zapadnich zemich funguje jiz nekolik desitek let a ktery se ma skrze evropskou legislativu dostat i do ceskeho pravniho radu? Prvni vlastovky se jiz objevuji (viz napriklad energetickedruzstvo.cz), nicmene bez zmeny pravniho ramce to v ceskych podminkach nejspis neni zivotaschopne.

Myslenka je to ale nadmiru zajimava zejmena v kontextu pripravovanych dotaci z Modernizacniho fondu 2021-2030. Jestli to chapu spravne, tak skupina fyzickych i pravnickych osob muze zalozit entitu - de facto druzstvo, jejiz ucelem bude zajisteni energeticky potreb jejich clenu. Clenove druzstva si mezi sebou "sdileji" vyrobu a spotrebu energie (nejen z fotovoltaiky), coz by jim melo usnadnit a ulehcit vyjednani cen a podminek pro vykup/nakup s dodavatelem/distributorem. Vzhledem k neziskove povaze druzstva jsou veskere prostredky investovany do dalsiho rozvoje. V podminkach Modernizacniho fondu 2021-2030 se na tato druzstva taky pamatuje.

Dokazu si prestavit, ze by se napriklad v ramci obce nasli lidi/firmy, kteri by do toho sli. Stechy by pokryli panely a slozili by se dejmetomu na vetrnik, pak si vyridili dotaci na bioplynku atd... Alespon takhle to delaji v zapadnich zemich. Bohuzel vsak, rekl bych, ze ve smutne realite ceske kotliny to "dopadne tak jako vzdycky". Tzn. ze nasi voleni zastupci podlehnou silnemu tlaku ruznych lobby a stvori takovy paskvil, ze do toho v realu skoro nikdo nepujde. A i kdyby ano, tak ERU a distributori nastavi takove podminky, ze odradi i ten maly zbytek...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

41 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.