ekonomie bojleru+hlučný stykač

Rubriky:

Reklama
TD technicky dotaz @technicky.dotaz před 3 roky08.07.2021 10:12:00
ekonomie bojleru+hlučný stykač

Dobré ráno, měl bych ještě dva dotazy, jakékoli návrhy vítány.

1. Mám lehké dilema, jestli nechat jet bojler jen na NT, nebo i na VT (případně s nějakým časovým spínačem). můj bojler má tepelnou ztrátu 1,6kWh/24h, když jsem počítal průměr (20h NT, 4h VT), vychází to na 18,76 hal/h., při chodu jen na NT je to 18,59 hal/h. Průměrná ztráta při zapojení NT+VT mi vyšla na 3,8hal/h. provozu. Modelová situace: na NT by bojler jel v noci a pak dohříval asi 2h odpoledne, na VT bych ho zapnul buď ráno nebo bych pořídil zásuvkový spínač, aby se zapínal až odpoledne ty ca. 4h před použitím. Nevím ovšem, jak spočítat, jestli ty
ztráty přes noc (při ohřevu z ca. 40 na 80 stupňů) a přes den (z 80 st.) by byly vyšší, než kdybych nechal přes noc (případně plus dopoledne) chladnout jenom tu 40 st. vodu. Logika a intuice mi říká, že z 80 st. budou ty ztráty výrazně vyšší a mělo by se vyplatit (i přes VT) to zapnout až ráno, případně ideálně odpoledne, ale jak to spočítat, to netuším. Kdyby někdo věděl, uvítám jakékoliv kreativní možnosti.

2. Stykače OEZ minia rsi 20. Neuvěřitelně vrčí, i přes nové dveře. Zkoušel jsem s nimi hýbat, sundat plastovou krabici rozvaděče (kdyby to jen rezonovalo), nepomohlo. Bzučí to pořád, i když jsou zřejmě nové. Dá se uvnitř něco poladit, nebo jedině výměna? Když bych pořídil nový stykač, stačí přepojit ty kabely stejně, jak jsou? Myslím tím, jestli ty vstupy/výstupy jsou u všech stykačů stejné a není na tom co zkazit. A nešlo by to prostě propojit natvrdo, bez stykače, přímo do jističe bojleru/přímotopu? Ty dráty z HDO jsou pod proudem a stykač to sepne, nebo jsou bez proudu a stykač je tam potřeba, aby to vůbec fungovalo? Zvát za 1000 elektromontéra na výměnu stykače za 500 se mi úplně nechce :-)

Omlouvám se za velice laický pohled, ale snažím se tomu porozumět.

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.