Výměna automatického kotle na HU, nebo TČ?

Rubriky:

Reklama
PS Petr Spurny @petr.spurny852 před 3 roky20.07.2021 07:11:40
Výměna automatického kotle na HU, nebo TČ?

Hezký den,
prosím o Váš názor na moji úvahu a pomoc s rozhodnutím.
Provozuji od roku 2005 automatický kotel V-Ling 25 s atypickým vyvedením kouřovodu (z boku). Vytápíme s tím 2 domy => 2 topné okruhy a nahřívám 2 bojlery 160 a 300l. Oba domy zatepleny (stropy 30cm vata, stěny 15cm polystyren, okna Vekra plast dvojsklo), TZ neznámé. Kotel nastaven na cca 20 kW. Vytápíme na cca 24 stupňů, v každé místnosti je to jinak. Všude termohlavice, radiátorů 29ks... Ekvitermní regulace teploty topné vody. Jak je dům/domy zateplen, tak se radiátory ohřívání jen málo. Radiátory jsem dal veliké, teplota topné vody je od 30 do max 50ti stupňů. Vše seřízeno a funkční. Spotřeba HU je 90-110q/rok. Počet obyvatel 8; 3 domácnosti.
Kotel tedy provozuji 15 let. Rád mám vše v pořádku, proto chci udělat rekonstrukci kotelny dříve, než mě k tomu donutí fatální závada. Možnosti vidím 3:
1) nechat vyrobit nové kotlové těleso toho atypického V-Lingu, vše povyměňovat a provozovat tento kotel třídy 3 dalších cca 10+ roků. Jiný kotel, (který by vyžadoval kouřovod výše a ze zadu) instalovat nejde. Např. vytápění peletami je neekonomické, zejména s ohledem na potřebné množství paliva. Stejně neexistuje kotel, který by pasoval...
2) instalace TČ vzduch voda, které pokryje TZ domu i při mrazech (má výkon odhadem 15kW ještě při -7/55) + bivalentně elektrokotel 9kW pro teploty ještě nižší. Na dotaci nemám nárok.
3) čekat, zda se otevře dotační program pro výměnu kotle třídy 3. A až pak TČ...

Nákladově to vidím tak, že obnova V-Ling a veškeré technologie cca 60 - 70tis. TČ odhaduji na 350 tis. a získám nové čisté prostory v domě. Investiční náklady dokážu akceptovat, jakékoliv zvýšení provozních nákladů nikoli...
Fakt nevím, jakou variantu zvolit. U TČ mě láká bezobslužnost provozu a zejména nové prostory v domě. Úspory změnou sazby EE neočekávám, již nyní mám sazbu D26d (3,1 Kč/kWh do roku 2023, roční spotřeba 12MWh jen díky 6,44 kWp FVE s 9,6 kWh akumulátorem, jinak by to bylo cca 18 MWh/ rok).

Obnova V-Ling, nebo TČ, nebo čekat? Váš názor?
Děkuji

Upraveno autorem před 3 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

19 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.