Komplet nová podlaha na sbíjených trámech

Reklama
Jakub Žitný @jakub.zitny před 2 roky22.07.2021 17:19:18
Komplet nová podlaha na sbíjených trámech

Ahoj, dobrý den,
rád bych se zeptal zdejších odborníků na názor, předem děkuji za odpovědi.
Koupili jsme rodinný dům a rádi bychom udělali komplet novou podlahu v 2. patře, protože ta současná vrže, je křivá a vůbec nemá izolaci. Patro bude sloužit jako náš byt, v 1. patře (myslím tím přízemí) je tak nějak další byt, který bude pro návštěvy a budu tam mít pracovnu, takže bude taky alespoň trochu vytápěno.
Strop mezi patry je tvořen sbíjenými trámy 16 x 12(14) cm, jak jim to vyšlo, mezi trámy 70 cm, délka trámů 4m, zdají se být zdravé, problém ale je, že na 4 metrech se podlaha svažuje o 5cm ve směru trámů, což je vidět ale i cítit při chůzi. Nyní jsou na trámech přibitý prkna (2,5cm), na nich položen karton z krabic (zhruba 0,5cm, asi pokus o izolaci :-)) a nakonec 2,5cm dřevotřísková deska, nad tím vším už nášlapná vrstva koberec.
Prošel jsem různé diskuze, radil se s lidmi a rekonstrukci mám vymyšlenou takto:
Mezi trámy bych dal akustickou izolaci, cca 12cm vysokou, ať je na ní ještě mezera.
Trámům udělat příložky ze 4 metrových fošen (16 x 4 cm) z obou stran trámu, kterými bychom podlahu vyrovnali a snad i zpevnili, musíme tyto příložky dávat až do zdi? Po půl metru prošroubovat závitovými tyčemi M12, pod matky široké podložky. kde nejsou trámy přístupné z obou boků, tak chceme dát příložky z přístupné strany a prošroubat alespoň vrutama.
Na to bych dal dřevotřískové desky, které tam již byly a přišroubovat k příložkám.
A protože OSB desky jsou teď drahé, udělal bych na tom plovoucí podlahu ze sádrovláknitých Fermacell desek E20 2E31, tzn. 2x 1cm deska a pod tím mají již nějakou 1cm dřevovlákno izolaci (to je něco jako Hobra?), upřímně nevím, zda brát takto třívrstvou desku nebo dát jinou kročejovku, bohužel více jak 1cm kročejovky dát nemohou, celková výška od trámu může být 5,5cm. Nebo by jste tam dali tyto desky s vlnou či minerální vrstvou? Jde mi hlavně o dupání, takže kročejovou izolaci. Nebo úplně jinou kročejovku? Nebo jiné desky? Samozřejmě kolem zdí dilatační pásku. Jako krytinu chceme linou či marmoleum.
Zde odkaz na desky: https://www.dek.cz/pobocka-plzen-jatecni…

Mimochodem předchozí majitel už udělal novou podlahu v kuchyni, jako příložky dával ocelové U nosníky 16 zapuštěné až do zdi, na to OSB 25cm, hobru a 2 vrstvy OSB 12 a 15cm a kvalitní lino a ta podlaha je super.

Děkuji moc za nápady a rady,
Kuba

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.