Přečerpávání vod

Rubriky:

LB Lada Brázdová @lada.brazdova před 2 roky23.07.2021 09:39:10
Přečerpávání vod

Zdravím, máme na pozemku vsakovací jímku, kam ústí voda ze septiku, dešťovka z části střechy, nějaká drenáž a výpust z bazénu. Máme jílovité podloží, takže to moc nevsakuje a sousedovi pod námi se to objevuje na pozemku. Máme pozemek 80 m od domu, kam bychom to mohli vypouštět, teď řešíme, jak to prakticky provést. Cestou je pruh lesa, patřící jinému sousedovi, kopat tam nelze, musíme vést po povrchu, je to mírně ve spádu. Uvažovali jsme o nějaké plastové nádobě, kterou bychom umístili do stávající vsakovačky (je z betonových skruží, dno štěrk) do nádoby bychom zaústili všechno, co tam je svedené a umístili kalové čerpadlo s plovákem, aby se to přečerpávalo na náš vzdálenější pozemek. Dotazy: 1. jak řešit nádobu, stačí jen spustit do díry nebo je třeba ji nějak podbetonovat, obetonovat, obsypat? Spodní voda by se objevovat neměla, spíš při větších deštích se tam může objevit voda, která tam steče odjinud. Jakou nádobu použít, aby to bylo finančně co nejpřijatelnější? Nebude voda v této nádobě v zimě zamrzat? Skruže jsou jen zakryté betonovým poklopem. Potřebujeme řešení celoročně pokud možno bezúdržbové. 2. dotaz - jak silnou trubku nebo hadici použít k vedení? Částečně to půjde po plotě v něčem pevnějším, aby se to neprohýbalo a všude jsme zajistili sklon, částečně to bude položené na povrchu (lesem) nechodí se tam ani nejezdí. Jaký materiál, nějaký tip? A zase, nebude to v zimě zamrzat? Je lepší spíš menší průměr nebo větší? 3. stávající skružová vsakovačka není velká, zhruba 1,5 kubíku, nádoba bude mít menší objem - vstupy jsou nízko, vodu budeme potřebovat dostat do výšky +- 4-5 m, abychom zajistili spád, jak silné čerpadlo byste volili? Kolik vody to bude nedokážu odhadnout. Z domácnosti je přítok od tří osob, z bazénu je přítok nepravidelný, před zimou několik kubíků, kolik jde ze střechy nevím, plocha je +- 10x8 m, co sem steče drenáží odjinud nedokážu vůbec odhadnout. Nádoba nebude velká, takže se bude spínat čerpadlo často, chce to nějaké, co to snese, aby hned neodešlo. Nějaký konkrétní typ byste doporučili? 4. nějaká pojistka v případě rozbití čerpadla existuje? Abychom nežili v bláhovém domnění, že je vše OK a ono to sousedovi zase nezačalo dělat neplechu.
Děkuji moc za odpovědi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.