Zateplení stropu dílny a velkých plechových vrat

Rubriky:

Reklama
JS Petr Smrčka @patr_smrcka před 2 roky04.08.2021 07:29:24
Zateplení stropu dílny a velkých plechových vrat

Dobrý den, hledám možnost, jak dodatečně zateplit dílnu o velikosti 8×4 (3m výška), která je při velkých mrazech schopna vychladnout až na -5°C. Topení velkými (kdysi vojenskými kamny ze třech ocelových skruží na uhlí a dřevo). Vytopeno do hodiny na 15°C v největších mrazech, bohužel kamna jsou u ocelových vrat 3x3m, takže hodně tepla jde ihned ven a druhý den ráno se může vytápět zase od nuly .
Stavba je 20 let stará, odizolovaná. Zdi z velkoformátových bílých kostek (60×30×30 cm) – nevím přesně název. Strop/střecha je řešena I profily v rozteči cca 1m, mezi nimi hurdisky, na nich nasypaná asi 10 cm vrstva škváry, beton cca 5 cm a nalepena IPA ve dvou vrstvách = šikmý strop/střecha (na 4m asi 50 cm). Okna jsou jen dvě 1,5×1,5 m, zvažuji trojsklo, ale větší problém jsou asi vrata a strop, kde poměr cena/výkon bude mít největší smysl.
Zateplení stropu: Zateplení ze shora (střechy) je finančně asi mazec. Sice vata nebo polystyren by mohl jít asi ihned na IPU, ale znamenalo by to prakticky novou konstrukci střechy. Zateplení stropu si představuji jako rošt z latí, případně z profilů přímo pro sádrokartony, nad tím vata a mezi současným stropem vznikne tedy vzduchová mezera, protože je i strop pod sklonem. Kotvení kotev k I profilům (navařím).
1) Je nutná parozábrana (chci se jí vyhnout), nebo myšlená skladba je v pohodě? Vzduchová mezera to myslím řeší dostatečně.
2) Vata, polystyren, jaká minimální tloušťka, nějaký konkrétní typ? Není problém 25 cm – prostor je. Spíše koukám po ceně a hlavně po tom, aby to mělo smysl a v zimě se tetelil při kutění blahem.
3) Zaklopení zespodu musí být protihořlavé (kvůli případnému přechodu na oficiální dílnu), takže SDK? Nějaký konkrétní tip můžete doporučit? Nebo je něco, co mohu jen nalepit na současný omítaný a obílený strop?
4) Je jiné řešení než sádrokarton (plech, jiné velkoformátové desky atd)? Nechci brousit, tmelit a malovat  - je to dílna. Kazetový polystyren je ale zase jako lepidlo na oheň, nemýlím se? Zase s ohledem na cenu.
5) Jak řešit prostor nad kamny? Roura od kamen končí 20 cm pod současným stropem. Když nedojedu se zateplením až k vratům (ke kamnům, jsou u sebe), nebude tam v tom přechodu problém s vlhkostí například? Že teplo přímo nad kamny půjde pryč asi oželím, než abych si zapálil vrchní zateplení. Nejde to vymyslet jinak? I kdybych udělal nižší průraz do komína a vrchní současný zaslepil, tak opláštění komína celkem při topení hřeje a dojet s izolací až k tomu je asi taky nebezpečné?
6) Jak zateplit velká ocelová vrata, kamna jsou hned u nich (cca 50 cm)? Rám z jeklů, z vnitřní strany rovný plech. Zateplení asi nejlépe zevnitř, z venku bych musel udělat záklop odolný proti venkovnímu prostředí. Při topení neudržím na vratech z vnější strany ruku . Nalepit nějakou izolaci z vnitřní strany? Ideálně nějaké omyvatelné řešení, které se nebude třeba drolit, ale zase koukám po ceně, je to plocha přeci jen cca 9 m2.
Dílna je momentálně využívána jen o víkendech, ale do budoucna se v ní bude pracovat třeba i 4 dny v týdnu, a pokud by se teplota dala do budoucna temperovat při rozumných nákladech, tak by to byla pecka.
Beru jakoukoli radu, doporučení, nápad. Díky všem předem.

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.