Výměna kotle Junkers ZR18-3, byt 57m^2 za kondenzační

Rubriky:

Reklama
Sa Ši @sa.si před 2 roky04.08.2021 19:12:31
Výměna kotle Junkers ZR18-3, byt 57m^2 za kondenzační

Dobrý den,

v našem podkrovním bytě v 5.patře bytového domu je cca 24 let starý Junkers CERASTAR ZR18-3 AE (Turbo kotel), využíván na vytápění a zásobníkový ohřev TUV
(zásobník vyměněn za DRAŽICE OKH125 NTR/HV).
V kotli je již špatná expanzní nádoba, která uniká a při delšímu uzavření vod. kohoutu vytéká z trubek TUV černá voda - tuto zimu ji servisní technik doplnil na mou žádost, tlak byl okolo 1,2 Bar.
Nyní v létě je hodnota asi už 0,2 Bar. Nebylo mi doporučeno investovat do tohoto kotle, přestože s elektronikou není a zatím nikdy nebyl žádný problém.
Čerpadlo stále funguje, přestože již před 2 lety mu byla prorokována smrt a v záloze máme náhradní.

Podle servisního technika by samotná nová expanze stála cca 5000 Kč bez DPH + práce a údajně to už jsme na 1/3 ceny nového kotle.
Rozhodli jsme se tedy dát na tyto rady a poptali jsme u servisní firmy dodávku a montáž nového kotle.
Podle servisního technika měla celková investice být do 50 000 Kč (s DPH) a to díky tomu, že jsme byt těsně pod střechou a není tedy vysoká investice do komína kvůli vložkování a nebude potřeba tak silný kotel.
Zde rozdělím dotaz na 2 části:

1) Komín:
Když přišli kominíci udělat odhad a cenovou nabídku prací související s komínem, přišlo se na to, že kouřovod je v podstatě dle vyjádření SVJ "komínek" vedený skrz střechu pouze z našeho kotle a není sdílen s žádnou další bytovou jednotkou. Kouřovod je prý ale nepoužitelný a musí se celý vyměnit, cena za výměnu komína byla nabídnuta cca 13500 Kč.
Skutečně nelze původní komín, jehož délka je cca 4-5m použít vložením nějaké plastové vložky?

2) Jaký Kotel:
Od topenářské firmy byl nabídnut kotel "Bosch Condens GS2300iW P" - výkon není uveden, ale cena 40300,- po slevě 30% bez 15% DPH.
V bytě jsou 3 radiátory a roční spotřeba plynu za poslední roky v kWh činí 5500-6000 kWh.
a) Po procházení již existujících témat si nejsem jist, jestli jsem správně pochopil, že by se do tohoto bytu hodil kotel s co nejnižším spodním výkonem, např. Bosch Condens GS2300iW 15 P (regulace výkonu údajně 2,3 - 16,1 kW) a ne např. model GS2300iW 24 P s výkonem 3,4 - 25kW?
b) manželka se často koupe, není tedy problém vyčerpat 100l teplé vody na vanu. Bude nižší výkon kotle stačit i na průběžné dohřívání vody ve zmíněném zásobníku?
c) Jsou vhodné současné kotle značky Junkers-Bosch či je moudré zvážit i jiné výrobce, jako např. Protherm, Thermona atp.?
Podle poptávané topenářské firmy tkví výhoda Bosch v tom, že současný starý kotel je stejné značky a rozteče potrubí jsou stejné a instalace je tak méně náročná.

d) Jelikož jsem byl poněkud zaskočen cenou (celková nabídnutá cena za výměnu kotle citelně přesahuje oněch 50 000 Kč slibovaných servisním technikem), opravdu vyplatí investice do nového kondenzačního kotle namísto opravy stávajícího kotle? Byt časem zvažujeme prodávat, popřípadě pronajímat.

Závěrem bych se zeptal, jelikož jsem asi neměl úplně správnou představu, jestli jsou nabízené práce a postupy vč. přibližných cen standardní (tedy alespoň pro město Praha)? Měl jsem za to, že ceny kondenzačních kotlů již klesly a počáteční investice do nich už nejsou tak vysoké, jako před několika lety?

Děkuji předem za Vaše připomínky a rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

33 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.