TČ země/voda a podlahovku, nebo je to do NED opravdu nevýhodné?

Reklama
PD Pavel D @pavel.d před 2 roky19.08.2021 18:58:55
TČ země/voda a podlahovku, nebo je to do NED opravdu nevýhodné?

Dobrý den,
mám v pokročilém stavu (ale změny ještě možné) projekt na RD. Přízemní nepodsklepený, užitná plocha 188 m2. Tvar kvůli pozemku protáhlý, délka 25 m, šířka v jedné polovině 10.7 m, v druhé cca 7.5.
Obvodové zdivo VPC (z části 175 mm, z části 240 mm), plus většinou EPS 250 mm, v jednom úseku kvůli nouzi o místo fenolická pěna 160 mm. Základy běžné na pasech. 250 mm EPS pod podlahou. Střecha vazníková, strop s cca 400 mm vaty.
Zatím se počítá s vytápěním vodní podlahovkou + TČ země/voda (plocha na kolektory na pozemku je). Vzduch/voda nechci kvůli hluku (nechci rušit ani sebe, ani sousedy). Určitě chci rekuperaci, pravděpodobně pasivní (pokud by byla podlahovka). Lokalita Jižní Morava, běžný okraj vesnice, rovina. Tepelné ztráty zatím neznám, příslušná firma je právě počítá.
Přečetl jsem si zde stovky názorů, od "do NED jedině elektrické topení" po "vodní podlahovka je pořád nejvhodnější". Rozumím názorům, že zejména při aktivní rekuperaci už pro TČ+podlahovku není moc práce, a tudíž opodstatnění vysokých pořizovacích nákladů. Na druhé straně si myslím, že člověk by měl kalkulovat s cenami elektřiny budoucími, ne současnými. Vím o tom, že v NED nebude podlahovka pocitově teplá. Zaujaly mě názory p. Homoly ohledně teplovodních radiátorů, takže pokud teplovodní topení, zvažoval bych zda podlahové nebo radiátory.
Vím i o infrapanelech, ale mají podle mého laického posouzení některé významné nevýhody.
Topit ani přitápět dřevem nechci. Plyn sice v lokalitě je, ale nechci jej. Takže dům bude bez komínu.

Takže bych byl vděčný za názory a diskuzi:
- Zda do takového domu (a pro popsané podmínky a preference) raději TČ (i přes vysokou pořizovačku), nebo např. kombinaci akt.rekuperace a el.vytápění (případně plus FVE), to by ale muselo ustát i odhad dvojnásobných cen EE třeba za 5let.
- Pokud TČ a vodní topení, tak zda podlahové má přece jen více výhod než radiátory, anebo ne. U radiátorů jsem postřehl výhodu pružnější reakce na požadavky změny a pravděpodobně o něco vyšší efektivitu.
- Případně ještě i něco k chlazení, zda se dá spoléhat na to, že při venkovních žaluziích nebude potřeba, nebo kvůli chlazení zahrnout do spekulací i akt.rekuperaci, nebo naopak ani náhodou, a jedině klasickou klímu multisplit (a akceptovat ext.jednotku venku na baráku). O možnosti chlazení podlahovkou vím, ale moc se mi chlazení podlahou nezdá. Kdyby existovala dostupná řešení jak využít TČ země/voda i pro chlazení (mimo chlazení podlahou), tak by mě to zajímalo velmi. Pokud by bylo potřeba popsat prosklení atd., mohu ještě upřesnit, ale bude to tak spíše průměr, žádné malé střílny v bunkru, ani žádné celé prosklené stěny.

Vím, že podobných dotazů jsou zde stovky, ale pročítal jsem to tady tak 2 týdny (a i na airfóru), nejsem lenoch, který se nesnaží nejdříve sám a hned se ptá.
Děkuji předem za reakce, i když budou případně uzívané nebo sprdávající :)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

143 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.