Nový sopouch v jiném patře pro kamna a průměr komína

Rubriky:

Reklama
MH Michal H. @michal.h před 2 roky20.08.2021 22:45:58
Nový sopouch v jiném patře pro kamna a průměr komína

Dobrý den,

měním způsob vytápění a řeším, co a jak s komínem. Původně se topilo kotlem na dřevo ve sklepě. Teď se bude topit krbovými kamny v přízemí a příští rok přibude plynový kotel do svého komína (dělá se rekonstrukce domu). Potřebuji k tomu vybudovat nový sopouch v přízemí. Narazil jsem ale na několik mi neznámých věcí

1) komín je 200 mm, krbová kamna mají výstup 150 mm. Může být sopouch menší průměr rovnou, nebo musí být na 200 komín i 200 sopouch? Pro menší sopouch bych mohl sekat menší díru, což by bylo fajn.

2) Kotel se nebude používat (kouřovod je odebrán a na sopouch ve sklepě nasazena zátka), ale nechci to vysloveně zrušit, abych mohl pro případnou kotlíkovou dotaci na ten starý kotel získat revizi. Když budou v přízemí krbová kamna, může být ve sklepě nepoužívaný sopouch?

3) Můžu do nevyužitého sopouchu ve sklepě dát regulátor tahu komína, když kamna budou o patro výš v přízemí?

4) Od sopouchu v přízemí vyjde délka komínu 5.4 m. Když jsem zkusil zadat do výpočtu parametry od kamen (haas sohn antic), pro průměr komínu to s hmotnostním průtokem spalin 5.6 g/s a teplotou 330°C vychází maximální průměr komína +- 150 mm. Komín má 200 mm, bude to něčemu vadit nebo bude to někdo řešit a nebo je to jedno, když už má komín přes 5 m a nikdo to počítat nebude?

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.