Kdo jsou ti lidé, kteří píší technické normy?

Rubriky:

Reklama
TO Tomas @tomas011 před 2 roky24.08.2021 23:19:05
Kdo jsou ti lidé, kteří píší technické normy?

Mám to štěstí, že mám svobodné povolání (není regulované státem), ale kdykoli zabrousím do stavitelsví (statik, elektřikář, projektant...), tak nejčastější odpovědí takového profesanta je ..."To nařizujeme norma,,..to musí být, protože norma apod., normá říká, že..."

Mě to celé centrální řízení a nejen ve stavebnictví strašně levičácké. Centrálně nařizovat, že to musí být tak a tak. Dokonce mi to přijde v rozporu s demokratickou společností. V klasické demokracii jde moc od lidu. Tzn. lid volí své zástupce, kteří určují/revidují pravidla. A ty sněmy zástupců jsou na úrovních od lokální (radnice) po parlamenty apod. Takže nakonec lid má (snad) možnost ve volbách korigovat směr, kterým se ubírá legislativa/vláda. U technickým norem to ale není. Přijde mi, že kdosi kdesi chrlí tisíce norem, které občas jsou šité na míru bůhví komu a tyto normy zásadně ovlivňují náš život, minimálně peněženku (cena domu, auta elektroniky apod..) Ale člověk absolutně nemá šanci zjistit, kdo nás to vlastně ovlivňuje natož prosadit nějakou změnu.

Mě to dokonce přijde, že parlament dal Bianko šek takovým institucím a že správně by každou novou závaznou normu měl schválit parlament, jakožto hlas lidu.

Kdo jsou ti lidé, co píší normy? Kde se berou? Jak jsou voleni? Jsou odvolatelní:?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.