povinnost mít garáž a stání

Reklama
HM Honza Meika @honza.meika před 2 roky31.08.2021 22:01:59
povinnost mít garáž a stání

vlastním rodinný domek postavený v roce 1930. V roce 1975 moji předchůdci přistavěli garáž pro 1 auto. Garáž byla nízká s vyklápěcími vraty a vjezd do garáže byl ze svahu. Tím pádem byl problém vjet do garáže i pro škodovku. Ta se sotva protahla pod vyklopenými vraty. Auto dosloužilo před 20 lety a garáž se užívala jako skladiště. Vrata garáže dosloužila též a já zjistil, že vzhledem k nízkému stavebnímu otvoru rolovací vrata do garáže nedostanu. Křídlová vrata nelze, protože před garáží je svah. Já auto nemám, nikdy jsem neměl a fakt mi nechybí. Tak jsem vrata vyboural, nahradil je uprostřed zděným sloupkem, vedle dal okno a do druhé půlky 100 cm dveře. Garáž slouží pro bicykl a jako dílna. To se ale nelíbí stavebnímu úřadu. Ten mi napsal, že změnou vrat za dveře musím zajistit dvě parkovací stání na mém pozemku.
Otázka zní,
1/ zda rodinný domek musí mít garáž
2/ zda mi lze nařídit, abych měl parkovací stání pro auto, když žádné nemám

Můj názor:
ad (1)
dle Ústavy ČR (Ústava ČR je souhrn zákonů), má každý občan právo vlastnit majetek. To ale také znamená, že každý občan má právo nevlastnit majetek. Čili, nelze nařídit žádným zákonem, vyhláškou, usnesením a podobně, abych vlastnil auto a garáž...Hledal jsem v judikátech NS, ale nic jsem v tomto směru nenašel. Domnívám se, že přísušné ustanovení vyhlášky tzv. "pražských stavebních předpisů" (a jistě i jiná města mají podobné ustanovení), tedy že ustanovení mít garáž a stání na vlastním pozemku je v rozporu s Ústavou ČR.
ad (2)
domnívám se, že mám právo rozhodnout, která návštěva, pokud vůbec přijede autem, bude smět parkovat na mé zahradě. Návětěvy mohou klidně parkovat na veřejném parkovišti a dojet ke mě MHD.

Řešil již někdo podobný problém? Uvítám diskuzi na toto téma ... :)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

64 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.