Umístění vnější jednotky TČ monoblok Nibe

Rubriky:

Reklama
FP František Princ @franti-p před 2 roky17.09.2021 15:12:02
Umístění vnější jednotky TČ monoblok Nibe

U novostavby RD zvažuji dvě verze umístění vnější jednotky TČ vzduch - voda, monoblok zn. NIBE F2120 16kw.
V původním projektu RD jsme měli jednotku umístěnou v zadní části za domem, kde jsou vstupy do RD a rovněž umístěné TM domů ( jedná se o dvojdům ). Zadní stěna RD je přitom umístěna ve vzdálenosti 3 m od hranice pozemku, vzhledem k tomu že je pozemek svažitý, musel se udělat zásek pozemku a vybudovat opěrná zeď - výška cca 1,6 m, na které bude ještě oplocení.
Pokud by byla jednotka TČ umístěna dle projektu za domem, nebyl by před jednotkou dostatečný prostor od oplocení, proto nám firma která bude TČ dodávat doporučila umístění jednotky u boční zdi domu - viz plánek.
Propojení vnější jednotky s technologií v TM bude provedeno podlahou, uvedené je společné pro oba domy a bude umístěno v části RD, která je blíže k opěrné zdi.
Umístění jednotky - viz č. 1 je na severní stranu směrem k ulici ( v tomto prostoru nesvítí slunce - chladné místo ) - při této variantě by bylo vedení v podlaze v délce cca 7,6 m, při variantě umístění viz č. 2 by byla jednotka umístěna na jižní straně domu ( mezi stěnou domu a opěrnou zdí je mezera cca 6,5 m ) - jedná se o slunný, teplý prostor, délka vedení z TM k jednotce - cca 6,6 m.

Dle mého je varianta č. 2 lepší s ohledem na to, že prostor směr na jih je slunný, teplejší a v případě zamrzávání výměníku v zimě, bude led na jednotce lépe odtávat a i jednotka bude mít více tepla z okolního prostoru, prostor mezi přední částí jednotky a opěrnou zdí je dle mého dostatečný - před jednotkou bylo by tam ještě cca 5,3 - 5,5 m volného prostoru, pouze se obávám toho jak se tam bude šířit hluk z čerpadla, které bude směrováno na opěrnou zeď ( tato je ze ztraceného bednění - do výšky cca 1,6 m a na horní části bude ještě oplocení ( tahokov nebo něco podobného ). To je umístění čerpadla delší částí směrem ke zdi domu, také by byla možná varianta že by bylo čerpadlo kolmo k domu - v tom případě by před ním byl volný prostor cca 12 - 14 m ...

U varianty č. 2 je potřeba delšího vedení o cca 1m, jednotka umístěná v chladnějším prostoru, před jednotkou volný prostor směrem k silnici, cca 12 m.
Byl by tu někdo, kdo by mi fundovanou radou pomohl rozhodnout konečnou variantu umístění vnější jednotky a to umístění odůvodnit?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.