Viadrus Lignator, problémy s topením

Rubriky:

Reklama
JC Jiří Chládek @jirka_chladek před 2 roky24.09.2021 09:01:23
Viadrus Lignator, problémy s topením

Zdravím,
jelikož již dva topenáři nebyli schopni vyřešit naši situaci, tak se o to pomalu začínám snažit já.
Několik let provozujeme k naší plné nespokojenosti Viadrus Lignator 7čl. s kombinací termoregulátoru ST-81.
Problémy jsou dva:
Během zatápění v kotli často vypadává bezpečnostní termostat. Situace je vždy stejná, kotel se z "pokojové" teploty začne ohřívat na 50°C, kdy sepne čerpadlo a ochladí ho. Toto se děje cca 2x, poté začne teplota kotle stoupat na nějakých 55 - 60°C a tehdy vypadne bezpečnostní pojistka. Takto se to opakuje klidně 2x nebo 3x, než se to chytí a systém normálně funguje.

Systém s expanzní nádobou. Hydrostatický tlak cca 6m vs. Tlak za studena dle manometru na výstupu z kotle 7 m vs, při nahřátí celého systému (2x800l akumulace) cca 12 m vs. Manometr na straně vzduchu u expanzky ukazuje cca stejně.

Minimální přetlak dle provozovatele kotle je 5 m vs. Tzn. tlak na kotli 6 m vs. je ok nebo má být 6 + 5?

V současné době jsem:
- proměřil teplotní čidlo výstupní vody z kotle - odchylka dle manuálu je cca 1°C
- prověřil (ne proměřil, bezp. termostat je kapilární) a bylo zjištěno následující. Ačkoliv je bezp. termostat nastaven na 95°C, tak vypadává při 80°C.
- dle výrobce je rozdělovací trubka pro nátok vody do jednotlivých článků určeny pro kotle s osmi články a výše

Nicméně, je možné, že během zatápění je rozdíl mezi výstupní vodou z kotle (pozice 18 - odvod ze sedmého článku) a umístěním bezpečnostního termostatu (pozice 6 - první článek) 20 a více stupňů?

Druhý problém je zavzdušňování systému. Snažil jsem se to zde pročítat, ale nechápu jednu věc. Po třech letech po napuštění systému odvzdušňujeme stále neuvěřitelné množství vzduchu. Nikde nic neteče, vodu nedopouštíme a expanzní nádoba drží tlak. Tlak v soustavě viz výše. Vzduch se musí do soustavy dostávat jedině v kotelně - když je zavřené topení ventilem a systém vychladne nebo se otevře natopená akumulace, zpravidla lítaj prvních pár vteřin bubliny.
Jak?!!? Když je tam nejvyšší tlak.

Mockrát děkuji za nápady,
Jirka Chládek.

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

46 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.