Decentrální rekuperace ve starém domě

Rubriky:

Reklama
PS Petr Spatzierer @petr.spatzierer029 před 2 roky27.09.2021 11:21:15
Decentrální rekuperace ve starém domě

Ještě před dvěma lety jsem se zajímal o centrální rekuperaci (nucené větrání). Jelikož stále jsou na starém domě jiné potřebné výdaje, které mne pálí víc, tak na centrální rekuperaci nejsou prostředky. Napadla mne tedy možnost decentrální rekuperace. V podstatě se mi jedná o dvě místnosti. Obývák, který je propojen s kuchyní a pak ložnice. Co jsem tak pročítal, tak do ložnice by si decentrální málokdo dal, kvůli hluku.
Proč to vlastně chci udělat. Nyní na podzim a na jaře je běžná vlhkost v obýváku cca 68%. V létě je ideál kolem 55 - 60% v zimě je také méně. Ale.....v zimě pokud vyvětrám okny, tak snížím vlhkost na pěkných 48%, ale po zavření oken je do pár hod opět hodnota na cca 60 - 65%. (Je tedy pravdou, že dům je u řeky a tak nyní je venku tak jako tak kolem 60% vlhkost. Nedělám si tedy iluze, že bych mohl mít v domě vlhkost menší než je venkovní.) Když nikdo doma není, tak není jak větrat. Proto mne napadla tato decentrální rekuperace. Dům je starý kamenný. Stěny cca 60 cm silné. Nezateplené. Zateplený je pouze strop. Okna ještě stará špaletová, ale probíhá postupná výměna za plastová.
Pomohla by tato decentrální rekuperace? Nebo by skutečně bylo ideální provést centrální v celém domě? Pokud by decentrální fungovala, máte někdo nějaké zkušenosti se značku případně typem?
Díky za každou radu.

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.