Elektroosmotické vysoušení zdiva

Reklama
JN jindra nesvadbova @jindra.nesvadbova před 2 roky27.09.2021 15:07:06
Elektroosmotické vysoušení zdiva

Máte, prosím, někdo vyzkoušené a ověřené přístroje pro elektroosmotické vysoušení zdiva, které se prodávají na našem trhu? Fungují některé? Já jsem si v r. 2015 koupila přístroj DryPol System od fy Elektrofyzika, ale byly to vyhozené peníze. Zvlášť po letošním deštivém létě se progresivně zhoršila vlhkost zdí, přestože je přístroj permanentně zapojen.
Bydlím 6 let v řadovém RD po celkové rekonstrukci (stáří objektu cca 150 let, bez spodní izolace, smíšené zdivo). Zdi mezi sousedními domy jsou na čtvrtku cihly, z jedné strany má soused vykachlíkovanou koupelnu. Podlahy jsou min 1,20 m nad zemí.
Záhy po nastěhování se začaly objevovat lokální skvrnky (malé, ne typický souvislý pás) a proto jsem hledala způsob, jak předejít zhoršování stavu. Podříznutí domu ani patrony nepřicházely v úvahu. Proto mě zaujala tato neinvazivní metoda, o které jsem četla nějakou studii ČVUT a další články, jak funguje a kde už byla použita. Jedna tuším německá fa nabízela přístroj k půlročnímu vyzkoušení.
Moje volba padla na český výrobek od fy Elektrofyzika s.r.o. Protože jsem ani po třech letech nezaregistrovala zlepšení, ale spíš postupné zhoršování (zejména zdí se sousedy), chtěla jsem v tříleté lhůtě přístroj vrátit, což bylo podmíněno vyvrtáním sond do zdiva. Z předchozí korespondence s p. Macháčem z Elektrofyzika s.r.o. jsem si udělala obrázek, jaký by byl výsledek analýzy vyvrtaných vzorků a že by přístroj zpět stejně nevzal, takže jsem sondáž odmítla. Údajně vlhkost stavebního materiálu nelze posuzovat opticky. Prý to, co je na zaslaných fotografiích může mít mnoho příčin. Možná, ale když sáhnu na mokrou cihlu (10-13 cm silnou), nepotřebuji nutně dělat sondáž k tomu, abych věděla, že je mokrá i uvnitř. Tím jsem nenaplnila podmínku smlouvy k vrácení přístroje.
Jen tak na okraj: zdi v obytných místnostech jsou po rekonstrukci opravdu dobře udělané (jakoby strojově), navíc díky tloušťce zdi mezi objekty by snadno mohlo dojít při sondáži k provrtání se k sousedům, takže ve finále bych musela třeba opravovat i jejich domy, ale nevím jak, protože na malé práce u nás neseženu řemeslníky a sama se do toho už nepustím.
S finanční ztrátou jsem se smířila, ale co dál? Existuje nějaké neinvazivní řešení, které má opravdu hmatatelné výsledky?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

68 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.