Tepelné a hydro-izolace podlah nepodsklepených místností u rekonstrukcí

Rubriky:

Reklama
PT Petr Toman @petr.toman598 před 2 roky02.10.2021 03:23:18
Tepelné a hydro-izolace podlah nepodsklepených místností u rekonstrukcí

Chystám se rekonstruovat opukový dům z roku 1939, podsklepen jen z 1/4, v mírnějším svahu (severní hrana - úroveň podlah je ± úroveň terénu, jižní hrana - terén je do půlky výšky sklepní místnosti). Izolace proti vlhkosti ve zdech možná nějaká bude, ale kdo ví v jakém stavu ta ipa bude. Celkově je dům ale poměrně suchý a plíseň není ani v tom sklepě. Střecha částečně rekonstruovaná před cca 15 lety, osazená betonovou krytinou, trochu zateplená a podkroví je tak zobytněno a obloženo sádrošem.

Aktuálně v rámci prvních upgradů budu muset řešit podlahy nad nepodsklepenou částí domu. Tady bych je chtěl zateplit a zaizolovat proti zemní vlhkosti. První co mně napadlo, tak udělat podlahu ve skladbě (odspoda) - zhutněný podsyp nebo beton, pak hydroizolace, polystyren, betonová mazanina nebo nějaká samonivelační hmota a nášlapná vrstva. Tady jsem se ale trochu bál, jestli zaizolováním podlah nedojde k většímu vlhnutí zdí. Nabízí se řešení v podobě podřezání zdí, ale do toho z více důvodů jít nechci, takže to asi padne na chemickou injektáž zdiva. Byť i tady si říkám, jestli je to úplně nutné, když teď jsou zdi "suché".

Alternativně mně napadlo, že bych ty podlahy řešil jako provětrávané (systémem "iglú" tvarovek, ať už v celé ploše podlah, nebo jen takovým "kanálem" okolo obvodových zdí), na které by pak zase byla skladby v podobě tep. izolace, roznášecí a nášlapné vrstvy. Nejřív mně to přišlo jako poměrně zajímavé řešení, ale čím víc o tom čtu, tím víc jsem na vážkách. Hodně se tady zmiňuje tepelný most u paty zdiva/základů díky té provětrávané mezeře. No my budeme (nejspíš) zateplovat dům jen ze severní a západní strany a zbytek bude obnažené kamenné zdivo (řekněme z architektonickým důvodů, kdy ta vizualita kamenného domu pro nás má poměrně velkou hodnotu), tak nevím, jestli třeba tenhle detail bude ve výsledném celku tepelných ztrát domu hrát nějakou roli.

Co se mně ještě poměrně zamlouvá, tak je použití kameniva z pěnového skla jako tepelně-izolační a zároveň i drenážní vrstvy. Tady netuším, jestli by ty drenážní vlastnosti byly co k čemu (pod podlahami místností). Pokud by to bylo teoreticky výhodné a smysluplné, daly by se tedy podlahy takto zateplit i vydrenážovat zároveň (samo doplněno o drenážní potrubí a vyspádování podkladu).

Máte tedy někdo s některým ze tří zmíněných způsobů zkušenosti, nebo o nich máte užitečné info?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.