Lokální VZT do malého bytu

Rubriky:

Reklama
JV jan vobor @jan.vobor před 2 roky04.10.2021 11:07:49
Lokální VZT do malého bytu

Dobrý den, prosím o radu, která varianta odvětrávání je zejména z hlediska odvádění vzdušné vlhkosti pro malý byt 30m2 z přiloženého půdorysu vhodnější.

Zeleně jsem vyznačil variantu lokální rekuperace, u které předpokládám snadnou instalaci (trubka skrz obvodovou zeď), ale zároveň tuším neefektivitu v tom, že bude "točit" pouze vzduch v té jedné místnosti a na ostatní prostory nebude mít příliš vliv. Nebo se dá počítat s tím, že se vzduch z té předsíně, kde bude VZT nainstalovaná buď za běžného provozu obyvatel, nebo při nepřítomnosti a otevřených dveří promíchá a odsaje to vlhký vzduch i odtud? Na jinou stěnu ji umístit nemohu, buď je to nahoře ulice, vlevo domovní chodba, nebo vpravo sousední dům.

Červeně jsem vyznačil alternativní variantu, kdy nepoužívaným komínovým sopouchem by bylo možné dvěma souosými trubkami (trubka v trubce) udělat vedení až na půdu o dvě podlaží výše kde se rozdělí na sací a výfukové, podobně jako by se rozdělilo dole v bytě a do každé místnosti zvlášť by vedla jedna trubka, čili by bylo možné z jedné místnosti odsávat a do druhé vzduch tlačit, čímž se domnívám, že se efekt cirkulace stane efektivnějším než při použití lokální VZT. Ovšem z hlediska instalace je to složitější varianta.

Děkuji za rady

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.