Rekuperace ve starém domě - problém s vysokou vlhkostí

Rubriky:

Reklama
MP Michal Pes @michal.pes před 2 roky06.10.2021 10:16:37
Rekuperace ve starém domě - problém s vysokou vlhkostí

Dobrý den,
mám cca 140let starý dům, zdivo z jedné strany kámen, cihla kotovice, z jiné jen cihla, popř. pruh kotovic, atd.., zateplený (určitě neodborně, dle charakteru předchozího majitele). Udělané podhledy ze sádrokartonu a na podlaze v každé místnosti vylitá cca 10cm betonová deska přímo na hlínu.
Od začátku řeším problém s vysokou vzdušnou vlhkostí, což je cítit pocitově, na věcech a i to říkají všechny různé vhlkoměry.
Po konzultacích jsem namontoval do podhledů, dle projektu od firmy Zehnder kompletní vzduchotechniku s rekuperační jednotkou 350m3 bez entalpického výměníku (potřebuji vlhkost snížit, né přidávat). Od té doby se vlhkost absolutně nezměnila, spíše mám pocit že je vyšší, dal jsem tedy spouštět jednotku dle venkovní vlhkosti, protože letos, co je jednotka plně v provozu dle venkovních čidel jsem spíše nasával větší vlhkost než byla v domě, tzn účinek byl opačný. Dá se říct, že průměrná vlhkost v domě je kolem 60% tzn někde se nedostanu pod 68% jinde se udržím třeba na 52%. Třeba dnes mám všude 65-75% a teploty kolem 21-21,7, což je příliš.
A to místnosti v podstatě nikdo neobývá a není tam ani žádný zjevný zdroj vlhkosti.
Poradí někdo, jak vlhkost stáhnout na ideálně 40-50% max?

Díky

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

27 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.