Radiátory - jsou dostatečnéDobrý den,
nějak se nemohu dobrat toho, zda někde dělám chybu nebo ji udělal topenář. Při rekonstrukci domu r.1937 (ztráty cca 12kW) jsem si nechal dát nové měděné rozvody a radiátory Korádo s tím, že jako zdroj bude buď kondenzační kotel nebo TČ. Firma u které jsem poptal TČ se chová velmi korektně, a řekla mi, že otopná soustava vůbec není vhodná pro TČ resp. jeho efektivní provoz. Dostal jsem x nabídek typu TČ za 250-300tisíc, namontujeme, zaplaťte. Tato firma má politiku takovou, že radši přijde o zakázku, než aby jí pak někdo spílal, že TČ nefunguje resp. má velkou spotřebu, rozbijí se,... Dle obecných informací je pro TČ maximální teplota vody 55°C, lepší méně, teplotní spád 55/44 resp. lepší 45/35.
Jednoduchý příklad: místnost 4,95x4,65x2,75m = cca 63m3. Někde jsem vyčetl, že na 1m3 je potřeba 40W, takže by na vytopení místnosti měl být radiátor o výkonu cca 2504W. Je má úvaha správná?
pro danou místnost je zvolen radiátor RADIK VKM8 22x600x900. Dle topenáře je navrhoval pro teplotní spád 55/40°C. při 21°C
Když se ale podávám na stránky výrobce, tak pokud nedělám nějakou zásadní chybu, tak výkon radiátoru při těchto parametrech je 625W. Krát 2 je tedy 1250W.
Což je půlka toho, co je potřeba pro vytopení dané místnosti. Kdyby "chybělo pár wattů" tak si řeknu netrefil se, ale takový zásadní rozdíl mě zaráží. V podstatě bych musel topit na spád např. 75/65 aby výkon radiátoru pokryl místnost. To podle mě není ani pro kondenzační kotel, natož TČ. Dělám někde chybu a nebo jsem si špatně vybral topenáře resp. měl jsem dát spíše podlahové topení. Omlouvám se za délku textu.