Radiátory - jsou dostatečné

Rubriky:

Reklama
LP Lumomír Pavlík @lumomir.pavlik před 2 roky06.10.2021 16:27:14
Radiátory - jsou dostatečné

Dobrý den,
nějak se nemohu dobrat toho, zda někde dělám chybu nebo ji udělal topenář. Při rekonstrukci domu r.1937 (ztráty cca 12kW) jsem si nechal dát nové měděné rozvody a radiátory Korádo s tím, že jako zdroj bude buď kondenzační kotel nebo TČ. Firma u které jsem poptal TČ se chová velmi korektně, a řekla mi, že otopná soustava vůbec není vhodná pro TČ resp. jeho efektivní provoz. Dostal jsem x nabídek typu TČ za 250-300tisíc, namontujeme, zaplaťte. Tato firma má politiku takovou, že radši přijde o zakázku, než aby jí pak někdo spílal, že TČ nefunguje resp. má velkou spotřebu, rozbijí se,... Dle obecných informací je pro TČ maximální teplota vody 55°C, lepší méně, teplotní spád 55/44 resp. lepší 45/35.
Jednoduchý příklad: místnost 4,95x4,65x2,75m = cca 63m3. Někde jsem vyčetl, že na 1m3 je potřeba 40W, takže by na vytopení místnosti měl být radiátor o výkonu cca 2504W. Je má úvaha správná?
pro danou místnost je zvolen radiátor RADIK VKM8 22x600x900. Dle topenáře je navrhoval pro teplotní spád 55/40°C. při 21°C
Když se ale podávám na stránky výrobce, tak pokud nedělám nějakou zásadní chybu, tak výkon radiátoru při těchto parametrech je 625W. Krát 2 je tedy 1250W.
Což je půlka toho, co je potřeba pro vytopení dané místnosti. Kdyby "chybělo pár wattů" tak si řeknu netrefil se, ale takový zásadní rozdíl mě zaráží. V podstatě bych musel topit na spád např. 75/65 aby výkon radiátoru pokryl místnost. To podle mě není ani pro kondenzační kotel, natož TČ. Dělám někde chybu a nebo jsem si špatně vybral topenáře resp. měl jsem dát spíše podlahové topení. Omlouvám se za délku textu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

64 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.