Nastavení řízeného vypínání kotlového čerpadla

Rubriky:

Reklama
MR Milan Richter @milan.richter549 před 2 roky07.10.2021 11:42:25
Nastavení řízeného vypínání kotlového čerpadla

Rád bych se obrátil na chytré hlavy z fóra s vyřešením drobného problému v rámci otopné soustavy směrem k lepší efektivitě. Vytápím dřevoplynem v konfiguraci Verner V140, 1000 l akumulačka + ohřev TUV. Regulace Adex, jeden okruh radiátory. Čerpadla mám 3, jedno kotlové přímo u kotle, které mi ohřívá akumulačku, druhé je až za 3cestným ventilem řízeným Adexem které pouští nastavenou teplotu do radiátorů a saje si z nádrže, třetí je k boileru + zónový ventil. Potíž je v tom, že natopím akumulačku na max a v podstatě nechávám vyhasnout kotel a zatápím až další den večer. Do té doby mi topí akumulačka a to i při velkých zimách. Jenže ve chvíli, kdy mi kotel vyhasne, tak kotlové čerpadlo jede dál v podstatě už jen ochlazuje již natopenou vodu z akumulačky. Ventil na udržení vratné vodu je k ničemu, ten to zavře až při nějakých 65stupních, stejně blbě si to zavře sám Verner. Moje vize je v tom, napojit kotlové čerpadlo na časovatelné relé s doběhem, kdy by při sepnutí odtahového ventilátoru seplo čerpadlo a po jeho vypnutí vyplo i čerpadlo a to s nějakým bezpečným doběhem, např. 15 min, ale to už je fuk, je to detail. Čerpadlo může klidně běžet už při studeném zátopu, jelikož vratnou vodu hlídá ventil na vratnou vodu. Tohle bych teoreticky dokázal zrealizovat vlastní silou, ale z hlediska bezpečnosti bych do toho chtěl zakomponovat ještě ochranu takovou, že v případě že je čerpadlo vypnuté, tedy ventilátor neběží (kotel je v pauze, stáložáru, nebo vyhasnutý), tak v případě že by stoupla v kotli teplota např. nad 90 stupňů, tak opět sepne, do nějakého poklesu teploty, kdy by zas vyplo. A to už nějak nedokážu vymyslet, tak abych něco nebastlil. Jde o to, že se může teoreticky stát, že systém bude už natopenej, kotel spadne do provozní pauzy, ale může být ještě z půlky plnej rozpáleným materiálem, který má stále nějakou výhřevnost a setrvačnost a mohlo by se stát, že dojde k přetopení kotle. Dle zkušeností by se to stát asi nemělo, ale takovou ochranu bych považoval pro můj klid za dostatečnou. Máte někdo nějaký nápad?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.