Zdravím všechny. Jakou volí taktiku pro nejbližší dobu odběratelé skautské energie? Je lepší počkat u dodavatele poslední instance, nebo rovnou hledat nového dodavatele co nejdřív?
A co z toho chcete akceptovat? MND - ceny přilbáče totožné s tím jejich zima 2021/2022, tj. hrozné. PPAS - ceny…
Nechal jsem na tom kus odpoledne a ted jeste vecera. Neco jsem mel obvolaneho a tak jsem to spocital a v excelu…
Jestli to správně chápu, nabídka BIDLI je shodná s DPI od eonu. Dokonce E.ON si na MWh bere 228 Kč proti 239 Kč bez…
2 pracovnice mě odmítly a ta třetí byla velice ochotná. Během 5 minut vyřízeno. Jsem rád , že jsem nakonec u…
před 2 roky
Dnes jsem sjednal já a několik mých známých tarify pro elektřinu i plyn, většinou na druhý pokus, stále to dávají,…
před 2 roky
Asi na tom něco bude. Mi se ještě 10.12. podařilo v pohodě uzavřít smlouvu (za ty lepší ceny) na 3 roky, pak už to šlo…
před 2 roky
548 odpovědí
Zobrazit všechny reakceCena DPI innogy od 24.12.2021 je 3716,55 Kč/MWh silového plynu bez DPH. Nádherná cena.
HM Harry Minduton @harry.mindutonSilový plyn? To slyším poprvé. Pravda je, že dokáže zbourat i barák.
Franta to taky položil. Zatím jen plyn.
Začíná jít do tuhého, začíná mrznout...
BASE 2023 se na PXE prodává za 146 EUR/MWh - což je mimochodem cena jakou měl BASE 2022 na začátku prosince.
A kolik stojí dobíhající BASE 2022 teď, se ani neptejte... 327 EUR/MWh...
Nejdražším měsíční BASE je únor 2022, který je za 524 EUR/MWh (13 Kč/kWh bez DPH a jen silovka).
Č.E.D. to položil.
HM Harry Minduton @harry.mindutonKdo to je? Český energetický dodavatel?
Přišlo mi od nového obchodníka El. měl jsem 3.303 kč/kwh, od 1.2.22 1,896 na dva roky prý zelená bez emisní je to výhodné uzavřít vždy jsem měl dobu neurčitou? Poradíte?
MK Mojmír Krug @mojmir.krugCena 1.896 za MWh (ne kWh) je určitě dobrá. Spíš je až podezřele nízká.
Plynovod Jamal je opět na suchu, a NS2 nelze očekávat v provozu dříve než v červenci (bohužel nepíšou, kterýho roku).
Ceny zemního plynu tudíž rostou do rekordních hodnot.
Očekávám, že pokud bude silný negativní sentiment nadále setrvalý, velká část dodavatelů od 1.3.2022 zdraží EE a plyn produkty v rámci smluv na neurčito, o +10 až +15%.
Zdravím, od 1.12.21 jsme konečně venku z DPI, plyn i elektřina na dobu neurčitou ČEZ. Nakonec to DPI nebylo taková palba ( Dvě zálohy plynu po 20100kč a vrátili 34900kč ). Teď přemýšlím co dál, zda nechat neurčité smlouvy a nebo jestli to přece jen nefixnout. I když ty FIX ceníky ČEZu jsou horší než neurčité smlouvy. Váš názor? Elekřina spotřeba cca 4MWh, plny cca 28 MWh ročně. Ceníky se budou měnit v lednu? Díky za vaše názory.
PL Petr Lemmy @petr.lemmyJestli je to furt ta elektrina v akci na 3 roky s cenou silovky mirne pres 3 Kc/kWh, tak bych to klidne fixnul, jelikoz ta cena je s ohledem na tu aktualni tragedii paradoxne atraktivni. Ale neni potreba to za kazdou cenu hrotit, i ta cena na dobu neurcitou je fajn.
Světlé zítřky se opět odkládají...
https://iuhli.cz/plyn-je-nejdrazsi-v-his…
Spot market index na zítřek 344.30 EUR/MWh.
Potěš...
18. hodina tradičně nejdražší, 425 EUR/MWh, tj. přes 10 Kč/kWh (jen silovka a bez DPH).
Rád bych viděl ty protáhlé ksichty těch, co takticky vyčkávaj v DPI nebo spotu na světlejší zítřky.
HM Harry Minduton @harry.mindutonTak to že pár dní bude tak vysoká cena je marginálie, otázka je co bude dál.
Mám možnost na spotu vydržet několit měsíců, to bude chtít ale hodně modlení.
Potom bych mohl smlouvu třeba v průběhu ledna vypovědět se sankcí - zde ovšem předpokládám, že samotná výpověď pod sankcí nemá vliv na délku výpovědní doby ve smlouvě která je tříměsíční, takže když dám výpověď v lednu tak k novému dodavateli dorazím v květnu kdy už spotové ceny budou nejspíš nízko. Tedy tento krok se jeví jako nesmyslný.
Ještě mi tedy zbývá využít ustanovení en. zákona a dát výpověď v 15ti dnech po začátku dodávek. To je bez sankce, ale volný budu až v půlce prosince, což znamená, že nejen že budu jeden z nejhorších měsíců na spotu, ale zároveň nevěřím že to takto klapne - spíš si myslím, že další měsíc bude trvat samotný převod....
Dobrý den,
dnes jsem se po dvou měsících u DPI rozhodl a podepsal jsem smlouvu s innogy, kde je cena za NT a VT stejná. Znamená to, že mohu deaktivovat HDO, neřešit sazbu d57 a topit a ohřívat vodu non-stop? Dokonce by to mohlo být i výhodnější, udržovat teplotu stále než přes den neustále přihřívat. Nebo se pletu? Děkuju za rady a vysvětlení.
KJ Ka rel @karlosmohu se zeptat na tarif a cenu?Jste pod fixem?Já přešel na spot ,ale když vidím ,ty ceny base load ,tak asi odejdu...alespon na půl roku ...
Jinak se na mě obrátil jeden známý, co má u MND smlouvu na dobu neurčitou na plyn a že prý mu poslali nabídku na zafixování. Která je pochopitelně s ohledem na fakta nevýhodná (šlo o známý produkt pro nově příchozí zákazníky). Je fakt zajímavé, co jsou někteří schopni udělat, aby se zbavili nevýhodných kontraktů, tj. co nejvíce zákazníků dostali na aktuálně naceňované fixy nebo na spot.
Tak ERÚ je v režimu DPI.
HM Harry Minduton @harry.mindutonZrovna to čtu :-D
Začíná se projevovat nový trend. Tak jak cca 3 měsíce nazpět přestaly nabízet dodavatelé EE a plynu smlouvy na dobu neurčitou a nabízeli pouze fixy, tak nyní přestávají nabízet i ty fixy a nabízí pouze spotové produkty.
Eskalace pokračuje. Spot market index EE na zítřek je bez pár centů za rovných 300 EUR/MWh a maximum v 18. obch. hodině je za 400 EUR/MWh. Prostě nádhera, tak draho na spotu letos ještě nebylo (a zda vůbec). A to pořád ještě nezačlo pořádně mrznout. Nechci vidět, co by bylo za ceny, kdyby byly celodenní teploty pod -5 st.C. To by byl armageddon se spot market indexem za 700 EUR/MWh.
Tak na PXE zrovna padnul rekord.
Podařilo se "konečně" překonat i dosavadní cenový rekord EE u BASE LOAD 2022.
5.10.2021 bylo 163.83 EUR/MWh
Dnes (7.12.2021) už to je 168.73 EUR/MWh
A to furt nezačlo pořádně mrznout, teploty se pořád motaj kolem nuly.
A spot market index na OTE už je defacto standard kolem 200 EUR/MWh.
Průměr BASE 2022 až 2024 je 125.99 EUR/MWh. To je 125.99 x 25,439 + 250 = 3455 Kč/MWh silovky bez DPH.
HM Harry Minduton @harry.mindutonTip na slušnou cenu za el. a plyn již neplatí ...
Již jen pro klienty se smlouvou podepsanou do 7.10.2021 :(
Ministr Havlíček teď prodal 465 GWh námi dotované a zdaněné energie z OZE za 127 milionů korun = 0,273 Kč/kWh Slovinsku, bez DPH (to už jsme zaplatili my v příspěvcích jakože na OZE). I když se na burze prodává za 5 Kč/kWh.
https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroj…
Zkuste to u něj, evidentně před odchodem ještě rozdává z cizího. Já bych za to dal i 4,5 Kč/kWh.
TT Tomáš tom @tomas.tom521Není to čistě náhodou tak, že nejde o prodej energie, ale ČR prodá nadbytek svého limitu, ke kterému se v EU zavázala?
EE stále plíživě zdražuje. BASE 2023 i 2024 jde pořád do historických maxim. Obávám se (můj případ už to naštěstí není), že do toho dubna 2022 kdy skončí režim DPI, si nikdo žádným vyčkáváním příliš moc nepomůže.
HM Harry Minduton @harry.mindutonTo zní, jako byste spíše doporučoval dodavatele s fixem nežli dobrodružství se spotem. 😃
Tak na pxe včera rekord.
Na trhu s Cxx sazbami pro končáky (obce, města, firmy atp.) cena EE pro příští rok 4230 Kč/MWh. Tak draho tam ještě nebylo.
BIDLI 3.11. podepsáno a možná už 7.11. si mě převezmou... masakr :-(. Ale dotaz směřuje jinam: když se na spotu rozpočítává spotřeba ne podle reálného měření, ale podle teoretických křivek, mám možnost do toho zasáhnout odečty nahlášenými dodavateli nebo distribuci? Kam mířím: pokud se nedejbože stane a ceny vystřelí vzhůru do nesmyslných výšek třeba tisíců EUR za MWh, můžu "shodit jističe" a prokazovat se mimořádnými odečty elektroměru že jsem nic neodebral, nebo mi nepomůže ani svěcená voda?
Potvrzuji završení přechodu od Skautů k ČEZ jak plyn, tak i elektřina na dobu neurčitou...
Smlouva podepsána na pobočce ČEZu 18.10. a ČEZ dodržel od začátku slibované termíny (elektřina 5.11. a plyn 8.11.).
Třeba bude zajímat lidi s větším odběrem plynu jako máme my: měsíc pro odečet a vyúčtování plynu máme říjen, tj. nemusí se nastavovat vysoké zálohy na dubnové zúčtování hned po zimě, které jsme měli jak u MND, tak i u skautů...
Za mne ČEZ 1*, věřím, že ty fixace půjdou brzy dolů a klidně to pak i zafixuji... Za ty nervy už mi to příště nestojí.
Díky všem za konzultace, spolupráci a ať se taky dočkáte rychle přechodu z DPI...
Přechod je dříve vidět v ČEZ online, až další den přijde rozpis záloh...
Podle mne nemá cenu to řešit, ale když v režimu DPI topíte dřevem a chcete, aby v tuto dobu byla spotřeba minimální, musíte nahlásit stav k datu změny.
Je tu někdo, kdo si sjednal u ČEZu dobu neurčitou a už mu ČEZ začal dodávat?
MB Martin Blaha @martin.blaha707To by mě také zajímalo. Já mám po anabází s BEe taky ujednáno na neurčito (sice ne u ČEZ, jinde), ale zatím taky mrtvo. Žádná informace o účinnosti dodávek, žádný rozpis záloh, zkrátka nic. Jen potvrzení emailem, že uzavřenou smlouvu "už řeší".
Myslím, že se (schválně) u pro dodavatele zjevně cenově nevýhodných smluv nikdo 2x nepřetrhne. Čím pozdějc to totiž z DPI překlopí na sebe, tím líp pro ně.
Nekteří z nás přechází k ČEZ neurčito. Přestože ještě nemáme ani zahájenou dodávku, nemá smysl zvážit od ledna přechod jinam? Třeba s plynem k Vemex Flexi? Bylo by ale třeba jednat asi co nejdřív. Předem díky za názor.
MP Martin Přikryl @martin.prikrylK malému dodavateli už nechci, ČEZ i po zdražení je konkurenceschopný. Uvidím kam se ceny pohnou dále... Já už těm malým nevěřím, může přijít další krize a už nechci skončit v režimu DPI. Navíc i u Vemexu píšou, že když přecházíte od jiného dodavatele (DPI), tak poslat poslední vyúčtování a udělají cenovou nabídku. Tj. asi na ten jejich standardní ceník nejde naskočit.
I přes anabázi s tím JAMAL plynovodem ceny na burzách kupodivu pořád klesají.
Nechápu tedy, proč se všichni dodavatelé pořád připosraně drží zuby nehty zhruba těch akčních fixů ČEZ. Ty už jsou totiž naprosto cenově mimo. Ceny futures jsou prostě už někde jinde. Kalendářní rok BL 2022 u EE už je nějakých 106 EUR. Fix 1 rok už by tedy měl být na cenách aspoň kolem 3,30-3,40 Kč/kWh a ono pořád nic. I ty soutěžené ceny ze včerejška pro sazby Cxx už jsou pod 3,50 Kč/kWh.
Jsem zvědav, kdo bude první a zvedne rukavici.
HM Harry Minduton @harry.mindutonNo mohl by ji teď zvednout sám ČEZ u "neurčiťáků" :-)
Můžete mi ještě vysvětlit, proč májí někteří z dodavatelů v ceníku kalkulátoru osvobození od daně z plynu ANO a někteří NE.
Prubněte někdo v pondělí tu avizovanou nabídku BEZPEČÍ 1/2021 u EPET.
Fakt by mě zajímalo, co pečou (pro mě je to už ale bezpředmětné)...
Hádám, že to bude fix na 3 roky za ceny kolem 2,70-2,80 Kč/kWh (nebo ekvivalent rozhozený na jednotlivé roky zhruba 3,40/2,60/2,20 Kč/kWh) - ale to jen hádám...
HM Harry Minduton @harry.mindutonA Vy jste šel nakonec kam?
Zdravím všechny diskutujicí. Nedávno mi taky přišly alternativní nabídky od Skautů na překlenutí krize do konce roku 2022. A mám pocit, že žádnou komunitní slevu nevyboxovali. Tak jsem začal hledat na vlastní pěst. Momentálně jsem s plynem v režimu DPi od Eonu a mám pocit, že má lepší ceny než ostatní dodavatelé s fixní cenou. Jsem rozhodnut, že půjdu do spotu. Skauti nabízejí ve spotu Bidli, ale podle kalkulátoru TZB plynu tam vidím lepší nabídky. Hodně se tady řeší spoty od Bezdodavatele, Eneky atd. Nevidím tu však jedinou zmínku na Lamu, která mi s produktem Flexi vychází nejlevněji. Tak nevím, jestli tam není něco špatně, že o ní nediskutujete. Jinak mám spotřebu 20 MWh plynu a jsem ochoten jít i do fixu na 1 rok. Jenže mi dochází, že než přijde roční faktura za plyn, kde poznám, jestli jsem udělal dobře se spotem, tak už budu automaticky fixovanej na další rok. Předem díky za Vaše případné poznatky a čas.
JS Jaroslav Skalák @jaroslav.skalakOtázka LAMA a spot už se tu na fóru řešila.
Problém je v tom, že LAMA, ČED a AZ nepoužívají stejný způsob výpočtu jako ti ostatní nabízející spot (tj. vážený cenový průměr přes TDD diagramy). To znamená, že u LAMY to vykazuje jiné cenové zákonitosti jak u těch ostatních.
Rusák otočil tok plynu a nikdo netuší proč, Gazprom mlčí (tj. plyn nepřitéká, ale naopak odtéká z Evropy do Ruska)-
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicn…
Počítám, že na burzách bude veselo...
HM Harry Minduton @harry.mindutonMožná to navrtal Lukašenko...
Tak na burze další průjem, ceny letí dolů.
1roční fix je teď relevantní kolem 3,44 Kč/kWh, 2letý kolem 3,06 Kč/kWh, 3letý fix pak kolem 2,81 Kč/kWh.
Jak mi sdělila dcera, jako nejlepší se rýsuje nabídka ČEZu na dobu neurčitou....prý ale nejde uzavřít On line, jen na kontaktním místě, nebo na pobočce. Vidíte to stejně? Děkují
KK Karol Konárik @karol.konarikNe, normálně zavoláte a vyžádáte si smlouvu na neurčito. Jen budete čekat tak hodinu než Vás na někoho přepojí.
Tak po včerejší korekci na PXE se jeví ty akční fixy ČEZ již mírně předražené. U 1roku asi o 0,6 Kč/kWh, u 3roku nějakých 0,2-0,25 Kč/kWh.
Co říkáte na Rodinnou energii? Zdá se, že je nejlevnější. Uzavírá se na 3 roky a přitom to není fix. V kalkulátoru je upozornění "prosím o opatrnost". Firma v minulosti dostala pokutu za některé věty ve všeobecných podmínkách, ale to provinění mi nepřišlo extra závažné. Je tam nějaký problém, který nevidím?
MP Martin Přikryl @martin.prikrylJe třeba se podívat na všechny ceníky dodavatele, některé nejlevnější, ale většinou jsou nejdražší na trhu. Tato společnost ještě se skupinou dalších nemá na trhu dobrou pověst, vlastně novela energetického zákona se také z části dělala kvůli nim.
Pan Pešek například ceny produktu Důvěra zdůvodnil tím, že se jedná o akci pro prvních deset zákazníků.
Ten nemáte, to je otázka příštích let. Jen E.ON distributor má instalovat chytré měřiče.
Skauti nezabojovali, respektive výsledek nic moc, takže bych s elektřinou rád k někomu, kdy bych se nemusel vázat na dobu určitou. Ideálně k někomu spolehlivému jako Innogy, Čez, PPAS, nebo obdobnému dodavateli. S MND si vůbec nejsem jistý ...aby to nedopadlo jako s Kolibříkem.
Máte prosím typ? Děkuji
JJ Josef Jozef @josef.jozefNabízí se zde diskutovaná smlouva na dobu neurčitou od ČEZ, tu jsem si vytelefonoval hnedka jak jsem se vzpamatoval z šoku, že kromě BEE mi přestane dodávat i Kolibřík. Snad to není krok špatným směrem, ale to se teprve uvidí. Každopádně nemám v plánu tam zůstat na věky, výpovědní doba je 3 měsíce a když se objeví výhodný fix, tak po něm skočím.
Jestli to správně chápu, nabídka BIDLI je shodná s DPI od eonu. Dokonce E.ON si na MWh bere 228 Kč proti 239 Kč bez DPH u BIDLI.
Podle mých výpočtů je EON DPI teď jen o 14% dražší než roční fix s pokutou od MND pro SKAUT. Z toho mi zatím plyne, že u elektřiny zůstanu na DPI.
DA Dominik Adler @nikolas_fveU vyšších spotřeb je tarif SPOT + 49,-/MWh
Zdravím přátelé. Z těch nabídek co dnes přišly od skautů? Budete nějakou akceptovat, nebo se ještě poohlížet někde jinde?
PL Petr Lemmy @petr.lemmyA co z toho chcete akceptovat?
MND - ceny přilbáče totožné s tím jejich zima 2021/2022, tj. hrozné.
PPAS - ceny vyšší než prošlehnutý akční fix 1 rok ČEZ (a horší ještě o to, že je to o 2 měsíce delší).
Bidli - pokud už chce někdo spot produkt, tak najde bez problému výhodnější nabídky (navíc jsem nepochopil, proč tam je na dobu určitou, když je to spot).
Co tady to ?
https://www.bidli.cz/energie/
Tak žádný zázrak se nekoná...
https://www.skautskaenergie.cz/nova-nabi…
RR Radek Rejč @rejc.radekTo se dalo bohužel čekat.
PPAS zdražuje od 1.12.2021 z 2,065 na 3.303 nějak si neumím poradit co s tím? To na na plyn a elektřinu nebude mít nikdo
MK Mojmír Krug @mojmir.krugjeste je tu CEZ. Na infolince mi rikali, ze maji zdrazit od listopadu, ale jeste nevi o kolik. Tak uvidime za kolik to bude. Nadeje umira naposledy.
Bohuzel to ale je logicke - Bohemia Energy mela 900 tisic zakazniku, PPAS ma 500 tisic. Pochopitelne nemuze mit tolik predkoupene energie v zasobe.
Hluk si ohlídám. TČ bude mít svoji "boudičku". Spíš mě zaráží naprostá nenažranost MND. Nabízejí za 3Kč/kWh a přitom DPI je obecně nižší (cca poloviční). Dobrý rozcestník zde
https://www.kurzy.cz/energie/dodavatel-p…
a přímo ceny v Kč v odkazu
https://www.kurzy.cz/energie/dodavatel-p…
Připadá mi, že se díky nekonání státu zvedla šílená hysterie a lidi se uvážou k nesmyslným platbám.
Dnes mi přišel dárek od DPI Innogy na plyn.
U skautů záloha 4200 Kč měsíčně (přeplatek cca 6tis.).
U Innogy splátka 27200 Kč, první splátka splatnost 31.10. Druhá splátka splatnost 15.11.
Odběr DPI zahájen 19.10., takže ani ne měsíc od začátku má být zaplaceno už 54400 Kč.
Pro zajímavost s odběrem za první měsíc DPI bychom se měli vejít do 300m3, což i dle drahého ceníku DPI dělá necelých 12000 Kč.
(Ještě, že jsem nedal na první řeči o tom, jak člověk nemusí s novou smlouvou pospíchat. U ČEZu jsem to podepsal hned 18.10. v pondělí, předběžný termín přepojení je 8.11.). Přijde mi to pro řadu domácností likvidační.
RR Radek Rejč @rejc.radekNic neplaťte, zálohy jsou nejméně 2 měsíce nevymahatelné. Po přepojení požádejte o fakturaci (stavy plynoměru) a zatím topte elektřinou. Nejspíš ji máte levnější než plyn. Něco ke čtení zde
https://www.e15.cz/finexpert/setrime/zal…
ARMEX Energy, ceník od 1.12.2021 pro smlouvy na dobu neurčitou, bez bonusu:
Tak ti se úplně utrhli... Zjevně se někdo pos*al a zcela rezignovali na udržení stávajícího odběratelského portfolia - podle mě jim začnou v odezvě na tyto ceny zdrhat všichni, které dosud nedonutili přejít na spot. Dobrý dojem nedělá ani to, že ceny opakovaně změnili už po 15 dnech od poslední známé změny ceníku (od 15.11.2021).
EE: 3799-3999 Kč/MWh, 99 Kč/měsíc
https://armexenergy.cz/wp-content/upload…
Plyn: 2099 Kč/MWh, 219 Kč/měsíc
https://armexenergy.cz/wp-content/upload…
Vše bez DPH.
HM Harry Minduton @harry.mindutonČEZ u fixu na 1 rok má EE: 4140 - 4400 Kč/MWh + 90 Kč/měsíc a Plyn: 2210 Kč/MWh + 100 Kč/měsíc. Vše bez DPH. Takže ARMEX je ještě "zlatej".
LAMA energy, ceníky platné od 25.10.2021 (Exclusive):
EE: 3395 Kč/MWh (3195 Kč/MWh pro D01d/D02d), 89 Kč/měsíc
https://www.lamaenergy.cz/wp-content/upl…
Plyn: 1600 Kč/MWh (pro odběry pod 7.56 MWh resp. 1.89 MWh platí 1700 Kč/MWh resp. 1860 Kč/MWh, 100 Kč/měsíc (resp. 50 resp. 25 Kč/měsíc)
https://www.lamaenergy.cz/wp-content/upl…
Vše bez DPH.
Zajímavé je, jsou to ceny pro smlouvy na dobu neurčitou i určitou (?nepochopil jsem?). Vyložit si to asi můžete jak chcete, ani z VOP člověk víc rozumu nenabere. Takže to berte spíše jako ceníky na dobu neurčitou (pro stávající zákazníky) a na dobu určitou (pro nové zákazníky). Zda je tou lhůtou pro smlouvu na dobu určitou myšlen 1 rok nebo 2 roky, nebo 3 roky, nebo do 31.12.2022 nebo co vůbec - to se člověk nikde nedočte. Ve formuláři sdruženky lze nastavit jako nejkratší období 1 rok (=kalendářní rok).
Pokud to lze brát jako ceny fix 1 rok (tj. +12 měsíců od teď), tak je to zatím to nejlepší, co se aktuálněji objevilo. Pro fix 3 roky se to už při této ceně nevyplatí.
Jestli se nepletu, puvodni dotaz byl na elektrickou energii. A jelikož jsem byl u skautů, taky se o ní zajímám, neb by nechtěl být zbytečně dlouho u DPI - ČEZu. Čekat na skauty, nebo zkoušet někde na dobu neurčitou? Ta Pražská plynárenská je ještě aktuální?
KK Karol Konárik @karol.konarikmám připravenou smlouvu od Pražské plynárenské, ale bohužel se nejedená o fix. Jinak ceny jsou celkem fajn, ale mohou kdykoliv zdražit a určitě se to stane. Mám od nich nabídku platnou ještě několik dní, zatím vyčkám na skauty a pak se rozhodnu.
Z článku na idnesu:
„U Bohemia Energy jsem platil měsíční zálohy za plyn čtyři tisíce korun, teď mi innogy v rámci DPI dal zálohy 18 610 korun měsíčně, ačkoliv jsem uzavřel smlouvu s ČEZ. Háček je v tom, že smlouva bude účinná, až nám ČEZ začne skutečně dodávat plyn. A protože má teď nových klientů hodně, může to prý trvat týdny až měsíce,“ svěřil se Tůma.
ČEZ uvedl, že přechod trvá patnáct pracovních dnů, během nichž však odběratel stále musí platit vysoké zálohy dodavateli poslední instance. „Nejpozději do tří týdnů by se to mělo zprocesovat,“ potvrdila mluvčí ČEZ Alice Horáková.
V praxi to znamená, že klient Bohemia Energy v říjnu zaplatil zálohy této firmě, následně dodavateli poslední instance a v případě nové smlouvy u jiného dodavatele by měl zaplatit za říjen i jemu. „V říjnu tak budu platit vlastně třikrát. Bohemia Energy sice slíbila zálohy vrátit, ale kdoví kdy to bude. Ježíška jsme odpískali,“ konstatuje Tůma.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ceny-…
HM Harry Minduton @harry.mindutonTeď tady koukám na ceník yello. 2999 bez DPH. Mají tam krásné heslo "Příliš levný plyn smrdí".
Innogy, ceníky Optimal od 23.10.2021:
EE: 3x10 měsíců - 3219/3189/3159 Kč/MWh + 79 Kč/měsíc
plyn: 3x12 měsíců - 1990/1445/1245 Kč/MWh + 120 Kč/měsíc
vše pouze silovka a vše bez DPH
HM Harry Minduton @harry.mindutonSe konečně vzpamatovali. Před týdnem mi nabízeli fix na 3 roky za nesmysl.
Tohle je celkem zajímavá nabídka (Teplárny Brno) - s ohledem na tu všeobecnou bídu....
https://www.teplarny.cz/cs/prodej-elektr…
HM Harry Minduton @harry.mindutonTak nová nabídka už zajímavá není-
https://www.teplarny.cz/files/2021/10/tb…
To už je lepší innogy. Cena srovnatelná, ale je to jen na 30 měsíců (což je lepší než na 38 měsíců). Při srovnatelné ceně rozhoduje délka fixu - čím kratší, tím lepší.
Něco ze součastnosti. Také jsem byl postižen krachem 3-E a nový DPI (Innogy Energie) mne dnes oznámil, že mne má na dobu 6 měsíců a doporučuje zbytečně neodkládat novou smlouvu. Už mne vystavil zálohové platby na 3 měsíc s cenou 10 670 Kč/měsíc (celkem 64 020 Kč). Doporučuje mne zastavit SIPO ale když jsem byl na poště, tak tam stála fronta, kde každému řekli, že to nejde. To musí 3-E.
Pro informaci má celoroční platba v 4/21 byla 24 399,3 Kč za 18 167 kWh.
Momentálně jsem dal plnou moc společnosti, která hledá výhodného dodavatele. Tuto společnost nám a jejich jednatele doporučilo město a pokytlo k tomu zázemí. Uvidíme.
JH Jozef Homola @jozef.homola562SIPO jsem nikdy nevěřil. Netransparentní. Tok peněz má jít až na výjimky (notářské úschovy atp.) zkrátka z ruky do ruky a ne přes nějaký prostředníky. Je to prostě přežitek komunismu, kdy nebyl internet.
zdravím, čekáte tedy někdo na nabídku od skautské nebo už jste se všichni rozutekli? Ta Pražská plynárenská mě také dost láká.
Dobre ceny inzeruje Prazska plynarenska: https://www.ppas.cz/ceniky
Nechtel jsem tomu verit a radeji volal na info linku. Po necele pulhodine jsem se dokonce dovolal a ceny jsou pry aktualni. Pozadal jsem tedy o prepis na https://kalkulace.ppas.cz/
MP Martin Přikryl @martin.prikrylDodávají v celé ČR?
Ceníky ze spotového trhu, které dodavatelé neskrývají, jsou v Kalkulátoru. Kdo argumentuje cenami jednotlivých produktů by si měl uvědomit, že lidé si nedokáží porovnat náklady jen tak z hlavy. Proto bych doporučil se podívat na produkt LAMA Flexi v Kalkulátoru. Snad zítra už bude možno jej přepočítat na tříměsíční průměrnou cenu. Výpočet ceny je u tohoto produktu odlišný, nepočítá se s koeficientem spotřeby TDD, vychází se z indexů a pouze průměrných hodnot. Výsledek se přepočítává koeficienty dodavatele. Ceny se tedy musí počítat ručně, aktualizace probíhá jednou týdně, vždy v pátek.
Tak Lama už také nabízí pouze Spot, ostatní ceníky můžete vymazat. Poptával jsem el. podle ceníku zde uvedeného a přišlo mi toto. Nejlepší na tom je, že ten spot je asi fixovaný na tři !! roky, ale na to už nemám sílu se zeptat.
Dobrý den,
v současné době nabízíme produktovou řadu Flexi, při které se smlouva uzavírá na 36 měsíců.
Vzhledem k tomu, že neregulovaná cena dle ceníku Flexi je určována na základě aktuálních cen elektřiny / zemního plynu na spotovém trhu, tak Vám u tohoto ceníku bohužel nemůžeme dopředu vypočítat konkrétní cenu elektřiny / zemního plynu pro následující období a takovou cenu garantovat.
Veškerou smluvní dokumentaci máte možnost si stáhnout na stránkách Lama energy, a.s. www.lamaenergy.cz .
Omlouváme se, z důvodu maximálního vytížení pracovníků oddělení Back Office Vám dokumentaci nemáme možnost zaslat.
Děkujeme za pochopení.
Markéta Lasáková
Péče o zákazníky
JB Jiří Bílý @jiri.bily730Nebrat, pozor.
Otázka je jestli nejít k někomu co dodává za velkoobchodní ceny na dobu neurčitou. Furt to nejspíš bude levnější než DPI.
JP Jan Pavel @jan.pavel402Logicky by tomu tak být mělo, souhlas. V režimu DPI totiž nqvíc napálí 3x vyšší paušál.
Asi si to půjdu hodit... Navýšení plynu (silové složky) 6 - 7x je pro nás likvidační (TZ kolem 18kW). Škoda, že jsem vyhodil starý článkový kotel, už by jel. Teď mi každé řešení přijde špatné. Nejlepší asi vykašlat se na plyn, co nejrychleji... A zaplatit jen to nutné.
Ceníky nemusíte hledat, je možné je porovnat v Kalkulátoru. Odkaz na ceník je buď v detailu nebo zde: https://www.cez.cz/cs/podpora/ceniky.htm…
Je potřeba si pospíšit, žádné vyčkávání. Dodavatel poslední instance má obrovské ceny, největší na trhu a dobré nabídky mizí. Dobré nabídky ještě má E.ON a Pražská plynárenská. Počítám, že i ty zmizí. Podívejte se do kalkulátoru.
JS Jan Schindler @jan.schindler428Vázat se na tři roky mi nyní přijde jako nesmysl. Varianta je dodavatel za spotové ceny. Tento rok bude cena podobná a potom bude mít aspoň možnost volby.
Já to vidím tak že i kdybyste někam jinam přešel hned tak možná budete mít dodávku od 1.12. A proto jako budoucí klient DPI (čekám na dopis nebo email od ČEZu a neakceptuji jejich akční ale velmi nevýhodnou nabídku na webu na 1-3 roky) přetrpím jejich DPI ceník - https://www.cez.cz/webpublic/file/edee/2… - do konce tohoto roku. U mně jde jen o 1500kWh ročně takže jestli zaplatím 9 nebo 15 tisíc není zas tak velký rozdíl ..
SV Stanislav Vinklárek @stanislav.vinklarekMám sazbu D25d a ty ceny jsou více jak 3 násobné....v tom ceníku DPI ... a ten měsiční paušál 6 násobný...
A na co chcete jako konkrétně čekat? Ano, všichni DPI se dušují, že současně se specifikací DPI režimu pošlou nešťastnému bezprizornímu zákazníkovi i klasickou komerční ne_DPI nabídku, aby se mohl co nejdříve vyvázat z režimu DPI, ale iluze o cenách v té "nabídce" bych si moc nedělal. Bude to nejspíše fix na 1 rok a cena silovky kolem 4 Kč/kWh (ceník režimu DPI bude o další 1 Kč na kWh výše, pokud rovnou nebude navázaný na spot - vida, o tom takto ještě nikdo nepřemýšlel, pro režim DPI je spotový produkt přece naprosto ideální řešení).
To už je lepší zavčas zdrhat jinam, např. k innogy, kteří jsou teď mírně přes 3 Kč/kWh (a každé 3 dny to aktualizují o zhruba 100+ Kč/MWh).
Důležité je, aby k dohodnutému datu došlo k systémovému převodu EAN na nového dodavatele - to vám dnes taky na holej pupek nikdo nezaručí, všude jsou totiž na mašli z megatun administrativy (na trh byl vrhnut skoro milion bezprizorů, a každý chce nejlíp už včera třímat v ruce nějaký papír). A bude to na mašli ještě více, protože to tutově položí ještě další obchodníci, zima jaxi ještě ani pořádně nezačala. Jak uhodí první mrazy, tak to skočí na burzách citelně nahoru a obratem si půjde lehnout další várka dodavatelů.
HM Harry Minduton @harry.mindutonTak Skauti to úplně nezabalili a dávají jakous takous naději, že jakmile sjednají - nasmlouvají jiného dodavatele, tak své klienty opět převezmou.... tak to je snad jediné, proč by stálo zato přejit na čas k DPI a pak se vrátit ke skautům... Innogy by pravda zkusit mohl .... berou nové zákazníky?
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.