Ohřev TUV mimo topnou sezónu

Rubriky:

Reklama
MR Milan Richter @milan.richter549 před 2 roky19.10.2021 07:05:48
Ohřev TUV mimo topnou sezónu

Možná už se to stokrát řešilo, ale přesto se pokusím téma oživit. Ohřev TUV realizuji v topné sezóně v rámci vytápění domu přes kotel Verner V140. Po dobu 6 měsíců jsou tedy náklady na TUV pouze za práci, již třetí rok jsem schopen bez problému obstarat dřevo za odvoz. Mimo topnou sezónu běží boiler na elektriku a jelikož jsme doma 2 dospělí, 2 děti, tak ta spotřeba bude poměrně velká. Chvílema se tedy zamýšlím, nad něčím ekonomicky výhodnějším z hlediska provozu. Zaregistroval jsem boilery s tepelným čerpadlem, což mi na první pohled přišlo fajn, včetně přidané hodnoty vysoušení (kotelnu včetně boileru mám ve sklepě), ale ty ceny jsou poměrně šílené, navíc nějakou elektřinu to baští vesele dál. Pak je ve hře fotovoltaika, což mi připadá mnohem jednodušší než instalace solárním ohřevem, ale opět netuším přesně tu investici. Podotýkám že mám teď boiler 160 l, při výměně za jinej systém bych chtěl určitě tak 300l a samozřejmě zachovat ohřev v sézoně přes kotel. Samozřejmě je tu určitá varianta mimo sezónu jednou za 3 dny zatopit, nabít akumulačku + boiler, ale to mi připadá dost neefektivní, trochu votravný a to i s tím, že vstupní komodita, tedy dřevo, mě nestojí nic. (na druhou stranu je to bez investic do čehokoliv, ale přijde mi to dost krkolomný šetření za každou cenu). Měli byste k tomu nějakej relevantní názor, jak to řešit, nebo zda to vůbec řešit?? Bohužel nemám reálnou představu kolik mimo sezónu propálím boilerem kWh, lépe by se pak spočítala návratnost při změně systému. Děkuji za názory

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.