Dobrý den Pánové,
Rád by jsem se zeptal, jestli je řešitelné přepínání okruhu solárního ohřevu vody do dvou různých nádrží, respektive nádrže a boileru. O co mi jde? V současné době máme doma 1 akumulační nádrž 1500l, kterou nahříváme krbovou vložkou, solárními kolektory a jako zálohu máme ještě elektrokotel. Boiler nemáme. V nádrži je také výměník pro TUV. Problém který řeším je v zimním období. V celém domě je podlahové topení, ale vzhledem k tomu, že nádrž využíváme i na TUV, nemůžeme vyčerpat teplou vodu až na cca 35 - 40°C jelikož by jsme se nevykoupali. Proto musíme teplotu v horní části nádrže udržovat nad cca 56°C, aby tekla dostatečně teplá voda na koupání. Tím pádem akumulace tepla postrádá smysl, protože musíme nádrž stejně dohřívat. Rád by jsem pořídil malý boiler cca 80l s výměníkem, který by jsem chtěl dohřívat soláry a pokud by byl nahřátý, tak aby se okruh solárů přepl zpět do velké nádrže. Popřípadě napadá vás nějaké jiné řešení, aby jsem eliminoval časté spínání elektrokotle a aby jsme maximálně využili objem nádrže? Děkuji za rady.
Dobrý den, pokud chcete použít nejjednodušší řešení, tak na výstup teplé užitkové vody z akumulace připojte klasický…
před 3 roky
Zavolat si určitě můžeme, jen jak vám předat číslo, veřejně ho zde určitě vyvěšovat nechci :-) s emailem asi problém…
před 3 roky
S tím využitím 2 výměníku bude mít solár větší výkon a bude dříve TUV.
před 3 roky
18 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení