Výkon ventilátoru vzhledem k tlakovým ztrátám

Rubriky:

Reklama
JS Jakub Středa @jakub.streda před 2 roky23.10.2021 13:36:15
Výkon ventilátoru vzhledem k tlakovým ztrátám

Dobrý den,

řeším odvětrávání v bytě, který rekonstruuji. Rozhodl jsem se využít komínu, kam budu hnát vzduch z digestoře, ventilátoru v koupelně a dalšího ventilátoru na WC (všude zpětné klapky). Vzhledem k omezeným prostorům vypadá výsledná soustava potrubí dle obrázku.
Byt je v nejvyšším patře, Komín je vyvložkovaný, vyvedený cca 1,5m nad úroveň vstupu (tam, kam bude potrubí ústit) a průměr komínu i vyfoceného potrubí je 125mm. Komín má mírný tah (zkoušeno pocitově rukou).
Koupelna má objem 11m^3, takže mi vychází průtok vzduchu cca na 80m^3/h. Nejsem ale schopen odhadnout vliv potrubí. Je sice krátké, ale vzduch bude muset při cestě z koupelny do komína několikrát "zatáčet".
Dle charakteristiky ventilátoru, který jsem si našel, je jeho lokální maximum okolo 20Pa pro průměr ventilátoru 100mm a 30Pa pro 125mm (v příloze).
Dokážete mi někdo poradit s výběrem ventilátoru do koupelny? Nemám zkušenosti, tak si nejsem jistý, zda vzít 100mm nebo 125mm. Bojím se, aby příliš silný ventilátor nebyl spíše na škodu (hlučnost, pocit průvanu při sprchování, ...).
Doufám, že jsem situaci dostatečně popsal. Kdyžtak se ptejte.

Děkuji

Jakub S.

Update: mám k dispozici ještě další možnost. Původně bylo odvětrávání hnáno skrz otvor do stropního překladu (otvor se nachází cca 40 cm od vstupu do komína). V něm je dutina, která vede vodorovně a po cca 2m ústí na fasádě. Je tedy možné, abych využil obě cesty. Např. digestoř do komína a koupelna s WC do této dutiny. Bojím se však, že bude kondenzát téci po fasádě (na druhou stranu je to původní řešení). Co myslíte? Zároveň stále nejsem schopen odhadnou tlakové ztráty a k tomu i potřebný výkon ventilátoru.

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.