Spot produkty a měření typu C

Rubriky:

MP Martin Přádný @pradnik před 2 roky24.10.2021 08:35:10
Spot produkty a měření typu C

Prosím o radu. Již dříve jsem přemýšlel o přechodu na spotový produkt a aktuální pád k DPI mne zase donutil myšlenku oprášit. Vím, že v aktuální době spot nikdo nedoporučuje, ale stejně se ho snažím pochopit ... .

Nechápu možnost spotových cen s klasickým ročním odečtem (měření typu c). Loni nám ČEZ dával nový elektroměr, ale stejně je to měření C.

Jak funguje pak výpočet rozložení ceny a spotřeby? Dodavatel dostane jen jedno číslo za rok (tedy 2 v případně mé dvoutarifové D56d). A pak to dle nějaké standardní křivky rozpočítá do dnů/měsíců? Trochu mi to popírá smysl SPOT produktu, jelikož to prostě nějaký neznámým způsobem vlastně zprůměruje cenu za rok a neliší se to teoreticky od nefixovaného ceníku (ok, ten je dán dopředu, tohle je výpočet vlastně zpětně). Nebo na to existují nějaké ofiko metodika?

Procházel jsem obchodní podmínky několika firem (bezDodavatele, Elimon, ...), ale odpověď jsme nenašel.

Neříkám, že je to špatně, jelikož průměrování snadno může eliminovat extrémní výkyvy, ale rád bych pochopil ten postup výpočtu. Co jsem četl, tak se ČEZ distribuce hodinovému měření dost brání (a osobně taky nevím, zda bych na to měl nervy ..).

Díky za radu

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.