Vyplatí se vytápění klimatizací (x kondenzační plynový kotel)?

Rubriky:

Reklama
PX Mufi mufin @mufimufin před 2 roky28.10.2021 23:00:35
Vyplatí se vytápění klimatizací (x kondenzační plynový kotel)?

Mám v zatepleném řadovém RD multisplit klimatizaci (3+1). Zajímalo by mne jestli má smysl vůbec uvažovat o dočasném vyřazení kondenzačního plynového kotle , který bych ponechal pouze na ohřev vody.

Jsem nyní s elektřinou i plynem u ČEZ na dobu neurčitou, takže se na mne vztahují aktuální ceníky na webu. Ty nicméně rostou u obojího, tak jsem na vážkách jestli se téhle myšlence vytápění klimatizací vůbec věnovat.

Modely:
Venkovní jednotka - výkon topení 9,3 KW - Energetická třída A++ / A+ (https://www.sinclair-solutions.com/cs/ar…
Vnitřní jednotky 2x výkon topení 2,8 kW, a 1x 3,7 kW

Zvažuji navíc přechod z D02D na D57D, ale tím bych to teď nekomplikoval.

Pokud bude potřeba nějaké další vstupy jsem plně k dispozici.


----

Edit:

Ještě doplním, že spotřeba plynu v mém řadovém RD je do 10 MWh ročně. Právě kvůli vysokým cenám nyní řeším jestli mám plyn (Vaillant VU 216/5-7 H-INT II ecoTEC exclusive ) odstavit (tj. ponechat pouze ohřev vody) a zkusit topit klimatizací.

Venkovní jednotka (vše Sinclair):
MS-E28AIN

Vnitřní jednotky:
MS-H09AIZ (2x)
MS-H12AIZ (1x)

Pokud mi to někdo zkušenější potvrdí, tak další krok je kontakt revizního technika kvůli přechodu z D02D na D57D a zároveň odstavení plynového kotle.

Ceny plynu (SPOT https://www.pxe.cz/Kurzovni-Listek/Spot/) postupně klesají, ale stejně bych tento plán uvedl v běh, aby jsem nebyl nepříjemně překvapen.

Aktuální ceny jsou zavádějící, protože ČEZ od 1.1.2022 chystá zdražování (elektřinu tuším někdo zmiňoval snad o 2/3 a plyn o 1/2). Měl bych být od 4-5.11.2021 převeden z DPI pod ceník na dobu neurčitou:
https://www.cez.cz/edee/content/file/pro…

https://www.cez.cz/edee/content/file/pro…

Elektřina (před přechodem na D57D) - 4.198,10 / MWh
Elektřina (po přechodu na D57D) - 2.287,59 /MWh VT, 2.190,18/MWh NT
3x25A

Plyn
1.178,73 + 267,28 /MWh

Snad jsem to z těch ceníků vykopíroval správně.

Budu rád i za jiné praktické zkušenosti topení klimatizací (průvan, nekomfort při spaní, venkovní jednotka při mrazu, apod. apod.).

Pozn.: Rodiče co mají spotřebu 35 MWh (měs. záloha 22 tis. Kč) už plyn odstavili úplně a topí tuhými palivy (objednávalo se hnědé uhlí), ale bohužel já zde kotel na tuhá paliva nemám. Motivace je poměrně prostá - po zálohách u DPI by jim nezbylo při důchodu na jídlo.

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

18 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.