Dobrý den
rád bych se zeptal na názor ( ideálně někoho kdo takovou sestavu vlastní ) na fotovol. elektrárnu ve spojení s Tč. Mám tepelné čerpadlo NIBE vzduch voda . Celkové náklady jsem zatím měl na dům zhruba 6,5 MWh. Po aktuálním zvýšení dotace na solarní panely a zvednutí ceny za energie, jsem začal přemýšlet , jestli se to už nevyplatí. Nejsem si jist návratností ani případně typem sestavy, jestli s baterii a kterou a nebo bez. Rád bych se proto zeptal někoho kdo to nejlépe vlastní a vidí ty reálné hodnoty . Předpoklad že budeme doma 3. Bazén nemám, zatím nevím jestli bude . Střecha je bezproblémů orientovaná na jih. Zatím nad tím přemýšlím tak, že když nejvíc vyrábím tak v týdnu je člověk v práci a nemá tu elektřinu vlastně skoro na nic, kromě nabití baterek, což asi nemá návratnost.
Topení do podlahovky ( ohřev vody ) z tepelného čerpadla konrkétně NIBE 2120 venkovní a VVM320 vnitřní jednotka
Díky moc za odpověď Lukáš
Počítám se vším. Je to den po dni rok 2019 a "umírání" je doloženo daty z výroby v Čechách i v Německu. To…
před více než rokem
Musíte také počítat že na určité období FV umírá. A pořídit si takovou která neumře je v našich podmínkách nesmysl.…
před více než rokem
Zkusím předpokládat průměrnou spotřebu domácnosti 200W , tedy ročně 2MWh ostatní spotřeba. 4,5 MWh spotřebuje TČ a…
před více než rokem
92 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení