Protherm Panther 25 KTV A/1 - vadné čerpadlo + skotksé střiky

Reklama
OL Ondřej L @ondrej.l před 2 roky08.11.2021 11:19:53
Protherm Panther 25 KTV A/1 - vadné čerpadlo + skotksé střiky

Dobrý den,

již téměř dva roky se potýkáme v bytě s problémem, kdy v létě prakticky nelze dosáhnou toho, aby tekla celou dobu teplá voda (sprcha, dřez nebo umyvadlo). Ze začátku to bylo občas a letos už to bylo poměrně často. Aktuálně to začlo dělat i teď na podzim, což už je dost nepříjemné. Kotel měl servis několikrát minulý rok i letos na jaře. Cca 4x, z toho 2x kvůli chybě F28 - vyčíštění vždy na čas problém s F28 vyřešilo, ale problém se střídáním vody nikdy nikdo nevyřešil. Teď jede již delší dobu bez chyby.

Spalinová cesta je čistá (revize komínu), vzduch se tahá z otvoru ve fasádě - taky v pořádku. Jeden servisák tvrdil, že ten kotel nevytlačí spaliny komínem a zhasíná - jsme v prvním patře z 5. Ale je to turbo kotel a 4 roky fungoval bez problémů.

Kotel se chová tak, že se při tekoucí vodě zapne ohřev, nahřeje vodu (na požadované stupně) a vypne... mezitím, když zjistí že voda je studena tak zase po chvíli zapne, ale to už teče studená voda i z koutku. Takže takové skotské střiky. Pokud se nepletu měl by konstantně ohřívat vodu po celou dobu co se pouští teplá voda.

Kromě toho začal i hrčet. Co je zarážející, že to není vždy, ale jen někdy. Přikládám video se zvukem a fotku čerpadla.
https://youtu.be/VPDD2UTG1DM

Od jednoho servisáka po přehrání videa, jsem se dozvěděl, že to je určitě čerpadlo. Přikládám taky fotku čerpadla, je tam na něm nějaký bordel, tak jestli neteče. Měl bych tedy několik otázek.

1) Zvuk z videa, je to čerpadlo? Když už budu objednávat servis, tak rovnou s náhradním dílem, v dnešní době by to bylo s něma na 2x a to na několik týdnů.
2) Má smysl to měnit nebo rovnou vyměnit za kondenzační kotel? Ten Protherm mi přijde docela poruchový. Má ho i tchýně a sestra a u sestry se už musel měnit za kondenzační.
3) Je při výměně čerpadla nutné vypustit topení, nebo to tam pujde nějak uzavřít? ventily na trubkách jsou jen na výstup OV, vstup SV.
4) Zvládnu výměnu sám? (nějaké základy elektrotechniky mám)

Děkuji všem za rady a tipy

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.