Dobrý den,
mám v domě tento rozdělovač podlahového topení a rozdělovač (viz obrázek).
Zelené šipky ukazují, kde je napojen elektrokotel. Elektrokotel nemá v sobě oběhové čerpadlo (důležité).
Pokud spustím cirkulaci vody v podlahovce čerpadlem, které je na obrázku, tak je do tohoto čerpadla podlahovky nasávána jen voda z modré šipky.
Voda z červené šipky není nikdy čerpadlem nasávána, přestože je termostatická hlavice nastavena na maximální otevření, dokonce jsem ji i odstranil, abych eliminoval zavření termostatického ventilu. Je mi jasné, že v místě modré šipky je menší tlaková ztráta než když by měla voda oběhnout celou část přes elektrokotel, tam se ohřát a vrátit se ze směru červené šipky.
Dodavatel mi tvrdí, že elektrokotel nepotřebuje oběhové čerpadlo, aby tlačil červenou vodu do rozdělovače.
Může mi prosím někdo vysvětlit, jak rozdělovač má fungovat při absenci oběhového čerpadla v elektrokotli. Já nevidím důvod proč nasát vodu z červené šipky, když z modré šipky je menší odpor (kratší trubky o stejném průměru).
Pochopil bych to jedině takto, aby v elektrokotli nemuselo být oběhové čerpadlo: Na obrázku pod oběhovým čerpadlem bude směšovač ( např. ESBE VTA 322). Oběhové čerpadlo bude nasávat vodu a třícestný ventil bude vodu směšovat z červené šipky a modré šipky.
To jo ale dostat to teplo z podlahy je poněkud zdlouhavé než AN která je několik m vzdálená a je připojena 28 mm…
před 3 roky
to máte pravdu, to číslo výsledné je úplně někde jinde než nádrž o velioksti 250l
před 3 roky
Beton v podlaze má zhruba poloviční akumulační schopnost proti vodě. Tak si spočítejte, kolik máte betonu v podlaze.…
před 3 roky
26 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení