TČ nebo Plyn

MM Marian Minar @marian.minar před 3 roky14.11.2021 22:32:39
TČ nebo Plyn

Dobrý den,

Jdu si pro radu protože se nemohu rozhodnout, jaké vytápění zvolit. Byl jsem víceměne rozhodnut pro TČ ale okolí mě od toho zrazuje a říka ať jdu do plynu :) Něco jsem si o TČ načetl, mám i pár nabídek ale jasno nemám. Tak jsme se rozhodl že se ještě zeptám tady!

Takže jedná se o starší dvoupatrový rodinný dům. Obytný plocha 130m2. Tady nevím, jestli se počítá 2 x 130m2. Teplotní ztráty 12,3kw, nejvíce stropem v prvním patře ale chci řešit zateplení do budoucna. Roční spotřeba elektřiny je 5500 kW a 3t černého uhlí na vytápění. Součásný ohřev vody je řešen kotlem na tuhá paliva nebo elektricky což se využívá hlavně v létě. V domě žijí stále 4 členové domácnosti a v zimě se vytápí na 24 stupňů.V domě jsou radiátory, 4 roky staré v přízemním bytě, 30 let staré v prvním patře. Do budoucna bych chtěl bych instalovat fotovoltaickou elektrárnu za účelem být více soběstačný.

Teď zhodnotím jednotlivé druhy topení jak to vidím já v mém případě a budu rád, když mě opravíte nebo upřesníte :

Plyn
Nižší vstupní investice, mám přípojku hned na druhé straně venkovní zdi od kotelny. Teoretická možnost financovat instalace plynu bez dotací za účelem ponechat současný kotel na tuhá paliva jako back up protože mám možnost mít dřevo víceméňě za odvoz v rámci dobrých sousedských vztahů.

Vyšší vstupní investice s možností dotace ale ztráty kotle na tuhá paliva. Vyšší komfort, nemusím řešit palivo pro back up kotel ale složitější technické řešení, které v případě problému může stát více penez za servis. U TČ se mi také líbí, že nebudu muset řešit dodavatele na plyn a můžu pokrýt část spotřeby elektriky fotovoltaikou.

Tak teď babo raď.

Děkuji za Váš názor

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.