Solární ohřev vody nebo jít raději cestou FVE

Rubriky:

Reklama
TV Tomáš Velecky @tomas.velecky566 před 2 roky16.11.2021 11:10:51
Solární ohřev vody nebo jít raději cestou FVE

Zdravím zdejší odborníky :-)

Již rok uvažuji o tom vložit nějaké ušetřené peníze do domu resp. snížit spotřebu energie. Současné ceny tomu nyní napomáhají víc než dříve, myslím že jsou i nové programy na dotace (ale toto pro mě není to kritérium, ale když se ušetří tak proč ne.)

Otázka do jakého systému jít? ohřev TUV přes solární soupravu nebo rovnou navrhnout nějakou FVE? investice může být 80tis až 200tis... dnes nechat peníze na účtě je dle mě nesmysl.

náš RD: lokalita Brno venkov, 270m.n.m., dům dřevostavba z. r. 2010, 131m2 zastavěná plocha. Střecha valbová, sklon 30st, půda pochozí využíváno jako skladiště a umístění boileru...
Provoz domu vše na NN... TUV již 10let boiler, topení přímotopné podlahové - rohože pod dlažbou, ve třech pokojích stěnové přímotopy. (pokoje po 1kw přímotop, rohože: koupelna 0,6kw, chodba 0,6kw, kuchyň, obyvák 4kw - takže topení cca 8-9KW, jinak pračka, sušička, lednice, tv - klasika.

Současný tarif 45d, topení 4h vypínání přes HDO
Spotřeba před narozením dětí když jsme byli oba v práci a byl útlum teploty tak ročně 6MWh nízký 0,5MWh vysoký.. loni když už jsou dvě malé děti (1rok a 3roky) a manželka doma tak cca 8MWh/0,7MWh vysoký.

Děkuji za rady případně odkazy kde dále studovat, případně odkaz na firmu kterou byste doporučili pro další konzultaci/realizaci...

Díky.
Tom.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.