Ztráty tepla komínem od plynové karmy

Rubriky:

Reklama
JJ Jindrich Jindra @jindrich.jindra před 2 roky23.11.2021 00:20:52
Ztráty tepla komínem od plynové karmy

Díky zdržování energií řeším věc, co jsem dosud neřešil. V koupelně máme desítky let starou plynovou karmu Mora PO35. Jednou za pár let potřebuje opravu, kterou zvládám svépomocí už 20 let. A chtěl jsem si ji nechat co nejdýl. Jenže k ní vede roura do komína, průměr 140 mm. A přímo vedle karmy je radiátor. Celou zimu tak pouštím drahé teplo z koupelny rovnou do komína. Netuším ale, jak velká to může být ztráta. Na kolik mě to vlastně přijde. A jestli by mělo smysl přejít pouze z tohoto důvodu na elektrický průtokáč, a rouru zaslepit. Problém je, že boiler žere hrozně energie, celý den se nahřívá a potřeba je většinou jen chvíli večer. To je nerentabilní. A na výkonný průtokáč, který dokáže vodu ohřát i na sprchování, nemáme přípojku. Musím vystačit s 1x25A pro celý patrový barák, do koupelny vede větev s 20 A jističem. Tím jsem omezený na průtokáč do 4,5 kW. A ten v zimním období, obávám se, vyrobí vodu leda vlažnou... O to větší dilema, jestli jen kvůli úniku tepla komínem, vyměnit velmi účinnou plynovou karmu za slabý elektrický ohřívač. Pro porovnání účinku, PO35 ohřeje vodu o 25 st. při průtoku 12 litrů za minutu a ten elektrický bazmek asi 2,5 litrů za minutu. Rozvod je trubkama přes celou koupelnu k umyvadlu a vaně, takže to nesedí přímo nad kohoutkem, to jsou další ztráty. Díky za názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.