Zpětná klapka nad čerpadlem.

Rubriky:

Reklama
JD Jaroslav Dítě @jaroslav.dite před 2 roky28.11.2021 11:54:30
Zpětná klapka nad čerpadlem.

Přeji všem pěkný den a stálé zdraví. Chtěl bych varovat před nevhodným umístěním zpětné klapky v soustavách vytápění. Zejména tehdy, když soustavu napájí více zdrojů, tak se používají u jednotlivých zdrojů zpětné klapky pro zabránění protisměrnému proudění těmito zdroji. Často přicházím k problémům se soustavami, kde je klapka umístěna nad čerpadlem. Zde pak dojde k nahromadění plynů, nebo vzduchu pod klapkou až do takové míry, že je vzduch i v čerpadle. To pak nemá sílu překonat odpor klapky a tím vyřadí topná okruh z provozu. Mnohdy z tohoto důvodu dojde k přetopení soustavy za předpokladu, že je kotel na odběru energie tímto čerpadlem závislý. Pokud nelze řešit jinak, postačí uzavírací klapku provrtat a vytvořit otvor o průměru 2 až 3mm. Na fungování soustavy to nebude mít podstatný vliv a zabrání to vytvoření "vzduchového pytle".

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.