Regulace plotýnek sklokeramické desky - prosím vysvětlitDobrý den,
mám starou nespolehlivou sklokeramickou desku Siemens ET737501. Některé plotýnky občas nelze zapnout, ale většinou je problém (jenom) v tom, že v průběhu vaření na několika plotýnkách současně se jedna nebo dvě vypnou (=nehřejí). Jsou to vždy ty samé. Zavolali jsme si značkový servis, a ti nám za cca 1.600 Kč zašťourali šroubovákem někde na kontaktech, plotýnky se rozeběhly, a bylo nám sděleno, že deska je "vyhořelá" a je nutné ji vyměnit, ideálně za 15.000 Kč.
Dnes jsem desku rozdělal a zjistil, že jediné šrouby, které lze utáhnout, jsou držáky plotýnek ke konstrukci. Kabeláž je totiž připojena pomocí fastonů. U problematických plotýnek jsem kontakty očistil a znovu nasadil co nejpevněji. Po zakrytování desky (plech zdola) plotýnky chvíli fungovaly, ale pak se chybové chování opět projevilo. Rozdělal jsem desku znova a sledoval provoz při vaření na třech až čtyřech plotýnkách. Vše fungovalo skvěle, takže už nepodezřívám "vyhořelou" kabeláž ale regulátory u plotýnek (jak se jim říká?). Podezření mám na tepelné poměry desky: při odkrytování je vše zdola lépe chlazeno (pod deskou jsou šuplíky). Dotaz č. 1: Má spodní plech i chladící funkci?
Dotaz č. 2: Jak je to celé regulováno?
Zjistil jsem, že k obyčejné plotýnce jsou přivedeny jen 2 vodiče, a oba jsou v klidu "živé". Zapnutí plotýnky dotykovým spínačem na desce vede k tomu, že jeden vodič přestane být živý a plotýnka se roztopí. Změna stupně ohřevu vede k tomu, že je jeden z kabelů buď pod proudem nebo ne. Vše fungovalo skvěle, kabeláž není na vině. V regulátoru, nebo co to je u plotýnky, musí být relé reagující na teplotu (cyklování při ohřevu), a mám podezření, že jeho kontakty lepí a to vede k chybě. Zkusím jednu plotýnku nahradit. Nekoupím originál za 4-6 tisíc, ale "univerzál" za 800, viz obrázky.
Co nechápu, je to, jak se regulátor u plotýnky dozví nastavený stupeň ohřevu zvolený dotykovým spínačem?
Dále, kde by mohla být chyba? Je šance, že se výměnou plotýnky zbavím problému?