Regulace plotýnek sklokeramické desky - prosím vysvětlit

Rubriky:

Reklama
ZH Zbyněk Halousek @zby61 před 2 roky30.11.2021 12:29:13
Regulace plotýnek sklokeramické desky - prosím vysvětlit

Dobrý den,
mám starou nespolehlivou sklokeramickou desku Siemens ET737501. Některé plotýnky občas nelze zapnout, ale většinou je problém (jenom) v tom, že v průběhu vaření na několika plotýnkách současně se jedna nebo dvě vypnou (=nehřejí). Jsou to vždy ty samé. Zavolali jsme si značkový servis, a ti nám za cca 1.600 Kč zašťourali šroubovákem někde na kontaktech, plotýnky se rozeběhly, a bylo nám sděleno, že deska je "vyhořelá" a je nutné ji vyměnit, ideálně za 15.000 Kč.

Dnes jsem desku rozdělal a zjistil, že jediné šrouby, které lze utáhnout, jsou držáky plotýnek ke konstrukci. Kabeláž je totiž připojena pomocí fastonů. U problematických plotýnek jsem kontakty očistil a znovu nasadil co nejpevněji. Po zakrytování desky (plech zdola) plotýnky chvíli fungovaly, ale pak se chybové chování opět projevilo. Rozdělal jsem desku znova a sledoval provoz při vaření na třech až čtyřech plotýnkách. Vše fungovalo skvěle, takže už nepodezřívám "vyhořelou" kabeláž ale regulátory u plotýnek (jak se jim říká?). Podezření mám na tepelné poměry desky: při odkrytování je vše zdola lépe chlazeno (pod deskou jsou šuplíky). Dotaz č. 1: Má spodní plech i chladící funkci?

Dotaz č. 2: Jak je to celé regulováno?
Zjistil jsem, že k obyčejné plotýnce jsou přivedeny jen 2 vodiče, a oba jsou v klidu "živé". Zapnutí plotýnky dotykovým spínačem na desce vede k tomu, že jeden vodič přestane být živý a plotýnka se roztopí. Změna stupně ohřevu vede k tomu, že je jeden z kabelů buď pod proudem nebo ne. Vše fungovalo skvěle, kabeláž není na vině. V regulátoru, nebo co to je u plotýnky, musí být relé reagující na teplotu (cyklování při ohřevu), a mám podezření, že jeho kontakty lepí a to vede k chybě. Zkusím jednu plotýnku nahradit. Nekoupím originál za 4-6 tisíc, ale "univerzál" za 800, viz obrázky.

Co nechápu, je to, jak se regulátor u plotýnky dozví nastavený stupeň ohřevu zvolený dotykovým spínačem?

Dále, kde by mohla být chyba? Je šance, že se výměnou plotýnky zbavím problému?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.