Termostatické hlavice a plynový kotel

Rubriky:

Reklama
TD Tomas Dasek @dasman před 2 roky30.11.2021 22:13:10
Termostatické hlavice a plynový kotel

Dobrý den, předem se moc omlouvám, pokud bude moje otázka úplně hloupá, ale jsem v této oblasti úplná lama a říkám si, že když něco nevím, nejlíp se zeptat u odborníků :-)

Rodinný domek, nahoře já s manželkou a dcerou, dole babička. Vytápění plynovým kotlem ve sklepě, radiátory v místnostech. Aktuálně je systém takový trochu kočkopes - dole u babičky je termostat, který spíná kotel. Nahoře máme na některých radiátorech termostatické hlavice (elektronické). Ty se velmi osvědčily a chtěl bych je dát všude - ale nevím, jak to udělat. Aktuálně se totiž topí podle babčy. Reguluje se její místnost (taková obyvákokuchyň, o čemž mám takové trochu nejasné povědomí, že to bude ta nejhorší varianta "referenční místnosti"). Takže milý kotel topí a až je u babčy teplo, tak vypne. Protože starší lidi mají rádi teplo, cítí se babi komfortně tak o dva stupně víc, než my. Tudíž to jakžtakž funguje a my jsme "vytopení" dřív, než ona. Kdybych ale dole nastavil teplotu třeba 17, tak samozřejmě kotel při 17 vypne a nám nahoře bude zima.

Jde mi o to, co se stane, když bych všechny radiátory osadil hlavicemi - i ten dole u babičky. Jak potom spínat samotný kotel ? Kdyby byl zapnutý natvrdo - tak v okamžiku kdy by všechny hlavice zastavily průtok, tak "nebude mít kam topit" a celé se to přehřeje, ne ? Případně když by fungovala regulace teploty vody v samotném kotli, tak zase pořád poběží čerpadlo a to pro něj asi taky nebude ideální ?

Omlouvám se ještě jednou zaasi základní neznalost - zkoušel jsem hledat, ale nějak se mi žádné relevantní info najít nepodařilo. Děkuji tedy za jakoukoliv radu - případně nasměrování.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.