Parozábrana, polystyren a rosný bod

Rubriky:

Reklama
JC Jiří C. @jiri.c před 2 roky03.12.2021 09:49:53
Parozábrana, polystyren a rosný bod

Zdravím,
zajímalo by mne, zda-li potřebuji parozábranu, či by bylo lepší nechat strop mezi 1p. a půdou difůzně otevřenou. Chápu, že parozábrana je hlavně z důvodu zabránění vlhnutí minerální vata její degradace, místo které mám polystyren a chápu, že sice polystyren je z části paropropustný, nicméně snižuje onu difůzi. Jde o to, že pokud nedám parozábranu, je možnost, že někde vznikne rosný bod, začne tam kondenzovat voda a může vlhnout podlaha půdy, trámy či vznikat plísně v místě SDK konstrukcí na zdivu v 1.patře.

Dům je starý, cca někde z roku 1915. Údajně pod ním protéká potůček, v létě je v přízemí často nevyvětratelných 70-80% vlhkost, pod 60% vlhkosti se tu dá spadnout jen v zimě vytopením a vyvětráním, jaká vlhkost je v 1.p nevím, neměřil jsem. Dále mě napadlo místo bílého SDK a parozábrany tam dát všude zelený k omezení prostupnosti par.

Původní plán byl tam parozábranu pod SDK na konstrukci dát, nicméně po pročtení si několika zkušeností a rad, kde se snižuje či dokonce eliminuje účinnost parozábrany vrtáním vrutů skrze SDK a řešením tohoto problému by bylo dokoupení celkem drahé pásky k tomu určené - no rozumíme si, bylo by fajn na takové pásce ušetřit (je to 55m2, pokud to nebudu složitě stříhat na kousky a vyměřovat kam přijde na konstrukci vrut, tak jen páska pod vruty vyjde na dalších 5tis,-) a navíc já amatér co nikdy s parozábranou nepracoval, by to třeba nemusel vše dokonale utěsnit.

Skladba stropu 1.patra vs půda viz příloha - vše krom SDK a parozábrany je již nainstalované
Děkuji za odpovědi

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.