Vytápění tepelným čerpadlem

Rubriky:

Ondřej Šafránek @ondrej.safranek před 2 roky07.12.2021 19:21:28
Vytápění tepelným čerpadlem

Dobrý den.
Rád bych poprosil o konzultaci a radu. Bydlím v cihlovém domě, stáří cca 15 let, dvě bytové jednotky. Vytápěná plocha cca 280 m2. V současné chvíli topím tepelným čerpadlem voda vzduch (stáří 15 let) cca 1/2 roku, zbytek roku pouze občas dotápím krbovou vložkou. Tepelná ztráta domu dle projektu je 15kW. Dům není zateplen, ale podsklepen, má plastová okna, zateplenou půdu a stěny cca 45cm. V domě bydlí nastálo, celoročně, 6 osob. Roční spotřeba elektrické energie (elektroměr) je cca 27000 kWh. V zimním období (říjen-duben) je spotřeba cca 100 kWh/den a to včetně ohřevu TUV. Dům je vytápěn na 21st.C. Uvažuji o výměně tepelného čerpadla za novější typ, protože mám dojem, že jeho účinnost již zdaleka není co bývala a vysokou spotřebu elektrické energie má na svědomí, ale nejsem si jistý, že je to správná cesta (žádný z prodejců mne momentálně nepřesvědčil, že jím nabízený výrobek je tak zásadně technicky pokročilý oproti mému současnému tepelnému čerpadlu). Zateplení fasády mi odborníci nedoporučují, s odkazem na skutečnost, že při síle nosné zdi cca 45cm bude mít zateplení domu minimální dopad na spotřebu elektrické energie V úvahu připadá ještě případně kompletní výměna oken za novější typ, ale opět si nejsem jist. Nerad bych provedl tyto náročné investice a na konci zjistil, že je dopad do spotřeby elektrické energie minimální. Děkuji za reakce Ondřej

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.