TČ IVT AirX 70 vs 90 realita

Rubriky:

Reklama
PP Pavlína Pavlíková @pavlina.pavlikova před 2 roky17.12.2021 09:17:20
TČ IVT AirX 70 vs 90 realita

Dobrý den, mám předvybráno TČ od společnosti IVT. Zatím tabulkově vychází nejlépe. Ale zatím jsem nesehnala nikoho kdo by se se mnou podělil o skutečnosti z praxe. Máme bungalov se zastavěnou plochou 162,4 m2 a užitnou plochou 121,8 m2. TZ si společnost IVT spočítala na 7,5 Kw. Nevím zda zvolit variantu 70 a nebo to raději trochu nadimenzovat a zvolit variantu 90. Nejdůležitější otázkou však zůstává spotřeba el. energie. Momentálně topíme dřevem, ale toto řešení bych ráda kvůli rozvodům teplovzduchu opustila a jelikož máme podlahové topení, které do teď bylo nevyužito kvůli ceně el. energií, chtěla bych to vyřešit touto cestou.

Mát tedy někdo přesná měření na kolik Vás provoz jednotlivých čerpadel skutečně vyjde? Stačí mi spotřeba ať už v kW nebo MW. znám svoji sazbu, takže si to hravě dopočítám.

Ivt tvrdí, že spotřeba bude cca 6 MWh ročně v tomto je prý již i zahrnut i ohřev vody, takže by reálně spotřeba bez ohřevu mohla být nižší, ale o kolik. Vůbec totiž nevím kolik spapá náš bojler, kdy se po sobě ani 4 členové domácnosti nevykoupou. A teď další otázka, vzít to s ohřevem nebo bez? Zatím jsem se dočetla, že ti co to mají s ohřevem moc spokojeni nejsou. To co jsem zde na abecedě přečetla tak bylo, že někdo protopí opravdu pár korun, další zde uváděli částky blížící se této spotřebě.

Ještě doplním, že naše spotřeba el. energie za dům je ročně cca 8MWh. V tomto je zahrnuto i občasné zapnutí el. kotle na jaře a na podzim, kdy se už netopí v krbu a elektrický ohřívač, který mi jede, když jsem na home office, což je dost často - hold mám v pracovně chladněji než v jiných částech domu + provoz bazénu přes léto, no a samozřejmě zbytek jako je bojler, tv, praní, vaření....

Dotaz jsem položila již na https://www.abeceda-cerpadel.cz/cz/porad… kde mi také správce odpověděl, nicméně se mi nedaří reagovat abych mohla přidat další kometář, tak zkouším zde.
----------------------
Odpověď správce : Velikost 70 bude stačit. Předpokládám, že topení dřevem zůstane jako záloha takže není potřeba čerpadlo předimenzovávat.

6 MWh je reálné číslo, podle mě i s rezervou. Čerpadlo vám hodně ušetří z těch 8 MWh co spotřebováváte nyní, takže se žádné velké spotřeby navíc nemusíte bát. Máte nejúspornější čerpadlo kombinované s podlahovkou což je z hlediska nízké spotřeby elektřiny ta nejlepší varianta.

Ohřev teplé vody určitě zajistěte čerpadlem. Za teplou vodu zaplatíte polovinu toho co dnes a budete mít vody neomezeně.
------------------
Samozřejmě topení dřevem zůstane, ale opravdu jen jako záloha a nemám úplně v plánu s ním při mrazech topit, protože bych byla tak kde momentálně jsem a to pak nemá cenu do toho ty peníze cpát. Proto mne zajímala varianta 90 která je o cca 8 tis. dražší, což už není takový rozdíl. Jediný rozdíl, který by mne od toho odradil je kdyby spotřeba byla vyšší než je té 70, výše zmyňovaných 6 MWh.
Nevím co myslel tím že z těch zmiňovancých 8 MWh ušetřím. Otázka je spíše, kolik z nich dokážu ušetřit. Ať hledám na internetu jak hledám, nikde nejsem schopna dopátrat kolik si vezme bojler za rok pro 4 čl. domácnost, když se každý denně koupe, myje nádobí.

Má zde někdo reálná čísla z těchto dvou vybraných čerpadel aby se dalo porovnat případně propočítat zda se to opravdu vyplatí. Protože topení dřevem je opravdu sranda záležitost co se týče peněz. Máme spotřebu dřeva za cca 7 tis. a když k tomu připočítám tu samou částku za manželovu práci tak jsem na 14 tis. za rok. Ale s prachem a bordelem v domě. Na astma nic moc.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.