Plánovaná FVE pro spotřebu 5.5MWHDobrý den,
chtěl bych si pořídit FVE s ohledem na budoucí ceny energií, ale je to teď docela problém, protože jsou všechny instalační spoečnosti vytíženy a jejich nabídky jsou opravdu indikativní - to znamená, že je tam mnohdy jen cena za elektrárnu jako celek bez bližšího rozpadu na položky za co to je.
Moje představa je výkon kolem 6KWp a baterka 10KWh. Problém je, že během posledních dvou měsíců se hodně zvedly ceny a mám strach, aby byla reálná návratnost.
Mám pár dotazů:
1)Všichni až na jednu společnost mi nabízejí třífázový asymetrický hybridní střídač (prá asymetrický střídač zvlášťe při nesymetrickém zatížení má krátkou životnost). Ta jediná společnost je MCore a nabízí tři samostatné jednofázové strídače Victron - máte zkušenosti s takovýmto řešením a opravdu je to o tolik lepší/spolehlivější, jak mě tvrdí?
2) Fungování elektrárny v režimu blackoutu - v podstatě jen ČEZ s battery boxem slibuje zálohu celého domu. Mám hodně okruhů světel, zásuvek i přístroje na samostatném okruhu jako vodárnu, kotel nebo vrata od garáže a navíc rozvaděč komplet zaplněný, takže vyvést backup větev nebude jednoduché a bojím se že ani levné, takže se mi myšlenka battery boxu líbí, ale netuším jak to mají řešeno při přetížení
3) Jak velkou baterii by jste volili a jaký typ? Většina nabídek má baterie s životností jen 4000 cyklů. Na jaký typ baterie se mám zaměřit?
4) V současné době jsou dotace na autonabíječku - elektroauto nemám, ale podle toho co se děje, tak se mu v relativně bízké budoucnosti nevyhnu. Když bych to vzal spolu s FVE, tak bych dostal bous k dotaci 10000 navíc, takže to zní dobře, ale problém je, že všechny firmy zasaly a nikdo to neumí. Jeidý kdo to teď nabízí je ČEZ a Schlieger a před oběma mi všichni varují, takže nevíim co mám dělat
chtěl bych se rozhodnout a vybrat nějaké řešení v 01/2022
budu rád za každý názor nebo radu
předem děkuji