Krbová kamna s výměníkem - připojení do soustavy (plynový kotel + podlahové topení a radiatory)

Rubriky:

VV Vaclav Vacek @vaclav.vacek222 před 2 roky23.12.2021 09:50:32
Krbová kamna s výměníkem - připojení do soustavy (plynový kotel + podlahové topení a radiatory)

Zdravím
v důsledku růst ceny energií přemýšlím o možnosti připojení krbových kamen s výměníkem do soustavy topení.
Stávající stav: mám kotel na plyn (17 kW) pro vytápění RD, kde jsou dva okruhy - nízkoteplotní pro podlahové topení a druhý pro radiatory (2. patro) a pro ohřev TUV. Zároveň mám nedaleko od kotle krbová kamna (11 kW) na dřevo, kterými přitápím (respektive vytápím celý dům pokud všude otevřu dveře, nicméně podlaha je všude studená, je to prostě jiné teplo). Na střeše mám fotovoltaiku pro ohřev TUV a nějaké to pokrytí spotřeby elektrické energie.
Zamýšlená změna: chtěl bych vyměnit stávající krbová kamna za krbová kamna s teplovodním výměníkem, tak aby převzala v době jejich provozu ohřev topení a TUV. Dřeva mám dost.
Regulaci mám nastavenou tak, že v domě kdy není potřeba topit (7-16 pracovní dny a 22-06 všechny dny) je nastaveno15 st, zbytek dne 21 st. Kamna to v pohodě vytopí na 23 st.

Nevím jak náročné by bylo připojení výměníku do otopné soustavy, co by tam muselo být za regulaci a tak podobně. A nemůžu najít nikde kamna, která by měla výměník a vzduch v podílu 50%, všechna se pohybují okolo 8 kW voda a 4 kW vzduch. A jetě nemám moc důvěry v bezpečnost toho výměníku.

Nějaké rady, postřehy,nápady? Děkuji všem za názor.
Jo a krásné Vánoce všem!!!

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.