nastavení teploty otopné vody v kotly, vstupní teploty na směšovači a jeho zapínání

Rubriky:

Reklama
Mýla @myla před 2 roky23.12.2021 22:57:31
nastavení teploty otopné vody v kotly, vstupní teploty na směšovači a jeho zapínání

Dobrý den,

Předem Vám moc děkuji a chtěl bych se Vás požádat o rady k:
nastavení teploty otopné vody v kotly;
nastavení vstupní teploty na směšovači Wilo Para pro podlahové vytápění a jeho zapínání/vypínání.

Stručně popíšu konfiguraci vytápění u nás v domě. Koupili jsme menší domů z roku 2007, dodělaly podlahové topení a toto je naše první zima.

Máme původní kotel Protherm Panter 24 KTV - Plynový turbo kotel, který slouží k vytápění a k ohřevu vody (průtokový ohřev)
V patře jsou 3 místnosti + koupelna: všude radiátory s termohlavicí.
V přízemí je podlahové vytápění + 1 radiátor u vchodu, termostat je v místnosti (kuchyně + obývák), která je vytápěna jen podlahovým vytápěním.
Máme směšovač para Wilo 15/6-43/SC a 4 okruhy. Celkem asi 45-50m2 a asi 110 metrů hadic. Směšovač je připojen tak, že běží, když běží kotel. Tedy, když kotel ohřívá otopnou vodu a pak ještě když 3 minuty běží čerpadlo kotle. Případně se směšovač rozběhne, když někdo pustí užitkovou vodu.

A teď, co mi vrtá hlavou:
Chápu správně, že bych měl do podlahového topení pouštět raději trochu vyšší vstupní teplotu, když ohřívám místnost s termostatem, kde není radiátor. Tedy nastavit např. 38 °C než 35°C?
Neměl by směšovač raději běžet stále nebo je to zbytečné?
Jakou byte mi doporučili nastavit teplotu otopné vody v kotli? 60°C mi přijde příliš, když pak pustím do podlahy např. 35°C. Minimum je 45°C, ale to je asi zase málo na ty radiátory. Tak nastavit 50-55°C?

Dům je co se týče ztrát horší B, takže to je celkem ok, teplo nijak závratně neuniká. Kotel celkem cykluje, což nevím, zdali je optimální. Dosáhne nastavené teploty otopné vody a vypne se, 3 min běží čerpadlo a pak se vypne čerpadlo i čerpadlo směšovače k podlahovému topení.

Ještě jednou moc děkuji za rady a komentáře.

Miloslav Kepka

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.